Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Доживемо до понеділка

Субота, 28 жовтня 2000, 16:43
Києву залишається сподіватися тільки на Варшаву, яка влітку мала необережність заявити, що дружба з сусідою не дозволить їй пустити трубу в обхід України. Віктор Ющенка витяг з польської влади Україні підтвердження старої позиції. Але в понеділок все може змінитися.

Тому що в понеділок Париж буде зустрічати самміт "Росія - Європейський союз". У його роботі братиме участь Володимир Путін, а сам ЄС підтримав ідею збільшення постачання російського газу. Судячи зі слів голови МЗС Росії Ігоря Іванова, які пролунали в четвер, Москва збирається йти напролом, не озираючись на протести Польщі і України.

А поки що "практично всі офіційні особи Польщі", з якими зустрічався в Варшаві Ющенко, "рішуче" заявили про недоцільність будівництва антиукраїнського газопроводу. Міністр закордонних справ Бартошевський взагалі назвав це "стратегічною помилкою". Про позицію сусідньої держави по дорозі з Варшави до Києва заявила прес-секретар українського прем'єра Наталія Зарудна, передає Інтерфакс-Україна.

На шляху до батьківщини урядові діячі зробили ще декілька заяв. "Польська сторона рішуче підтвердила свій намір в питанні газопроводу. Вона відстоює свої національні інтереси, які співпадають з інтересами України", - відзначила Зарудна. Зі слів спікера прем'єра, Варшава і Київ створюють робочу групу, яка буде мати чітке завдання – вона має підтвердити недоцільність будівництва обхідного газопроводу.

Про те, що Польща може пустити трубопровід за умовою участі України, заявив у вівторок президент Квасьнєвский. Однак його пропозицію фактично відкинув міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов, який сказав, що "для України не було б вигідне будівництво гілки газопроводу в обхід її території ні в якому випадку".

Тим часом Україна готує свою "відповідь Керзону". Єрмілов упевнений, що рішення з приводу будівництва цієї гілки не буде прийнято доти, доки не відбудеться обговорення проекту в Європейській комісії. Сам міністр наступного тижня має поїхати до Брюселя відмовляти комісарів. На початку листопада в Київ приїде сам президент Єврокоміссиї Романо Проді.

Проблема газопроводу буде обговорюватися ще на одному заході – 10 листопада має відбутися перший раунд переговорів прем'єр-міністрів України і Росії Віктора Ющенка і Михайла Касьянова. Також, зі слів прем'єра, "непогані надії" на збільшення використання потужностей українського газопроводу "хоч би до 80-90"% дають переговори з Єврокомісією і Європейським банком реконструкції і розвитку. Зараз же труба використовується лише на дві третини. І взагалі, все дуже важко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: