Україні більше не довіряють

Неділя, 29 жовтня 2000, 18:50
Колишній міністр економіки Німеччини Отто фон Ламбсдорф, призначений канцлером ФРН Герхардом Шредером керівником переговорів з виплати $8,2 млрд. колишнім в'язням нацизму, ухвалив рішення про аудит коштів, що перераховуються Росії, Україні, Білорусії і Чехії.

Зникнення сотень мільйонів доларів в Росії і Україні стала можлива завдяки схемі, узгодженій у 1992 році Борисом Єльциним з Гельмутом Колем. Бонн виділив Росії, Україні і Білорусії $825 млн., пише Guardian.

Найгучніший скандал вибухнув, пише газета, коли 42 літній депутат, колишній банкір Віктор Жердицький, був заарештований у Гановері, коли він ніби намагався зняти з банківського рахунку $28,000.

При цьому, відмічає Guardian, з $333 млн., які Німеччина заплатила Україні після 1992, $127.5 млн. пройшли через Градобанк, який очолював Жердицький. Але тільки $55 млн., згідно з Генпрокуратурою, були виплачені жертвам нацизму. Градобанк був оголошений банкрутом у 1997, що призвело до втрати $72 млн.

За даними агентства Інтерфакс-Україна, Жердицький може бути засуджений до 10 років неволі, якщо його провина у розкраданні валютних коштів, призначених для виплат колишнім остарбайтерам, буде доведена. З посиланням на джерело у Міністерстві юстиції Федеральної землі Нижня Саксонія агентство повідомляє, що згідно з німецьким карним кодексом, український депутат вимушений буде провести дві третини строку у Німеччині.

Джерело стверджує, що прокуратура Ганноверу знала про знаходження рахунків Жердіцкого у Німеччині і проводила розслідування. Він зазначив, що у разі визнання підозрюваного винним рішення про повернення грошей українським остарбайтерам буде мати політичний характер. Чи будуть повернені усі викрадені гроші, DM86 млн., джерело не уточнило. Разом з тим, як повідомив журнал "Der Spiegel" з посиланням на міністра юстиції Нижньої Саксонії Вольфа Вебера (Wolf Weber), уряд землі має намір вжити всі заходи для повернення викрадених мільйонів до України.



Про халепу, в яку потрапив депутат Жердицький, читайте тут:

Заарештовано ще одного народного депутата. З нього теж хочуть зняти недоторканість

Гроші остарбайтерів на Кайманових островах?

Жердицький ділився награбованим з Діденком?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування