Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна - не демократія, депутати - не демократи. А президент?

Понеділок, 30 жовтня 2000, 15:46
Якщо хтось з вас ще тішить себе сподіванням, що ми живемо у демократичній країні – забудьте (forget about it, як кажуть жителі Нью-Йорку). Тому що сам президент так не вважає.

Україна - не демократична держава, а головні вороги демократії ховаються від суспільства за стінами парламенту. Приблизно так можна інтерпретувати слова гаранта Конституції на зустрічі з міністром закордонних справ Швейцарії Йозефом Дайсом, коли мова зайшла про депутатську недоторканість.

Дайс розповів українському президенту, що в Швейцарії існує інститут депутатської недоторканості, але при цьому, депутати несуть рівну з пересічними громадянами відповідальність. Наприклад, якщо раптом депутату Швейцарії надумається припаркувати свій автомобіль у недозволеному місці, він заплатить за це штраф, передає слова співрозмовників агентство Інтерфакс-Україна.

Кучма відреагував адекватно. "Ми, сказав він, ніколи не жили у демократичному суспільстві", - сказав президент і додав: "Після того, як нам дали свободу, кожний цю свободу трактує по-своєму".

При цьому президент не згадав про те, що в цивілізованих країнах, тій же Швейцарії, ніхто не перекриває рух на дорогах, коли їде голова держави.

Ні за що не здогадаєтеся, про що ще наш президент говорив з паном Дайсом. Вони говорили про імплементацію результатів квітневого референдуму. Той же Дайс повідомив президенту, що, начебто у його рідній Швейцарії щорічно "проходять десятки референдумів, і ні в кого не виникає сумнівів у необхідності їх реалізації". Так, далеченько ж нам до Швейцарії…

Так само далеко, як і до Португалії. У неділю ввечері перший національний традиційно розважав глядачів дійством під назвою "7 днів". Підіграти у пропаганді цінностей самого високого кабінету держави пан Сторожук запросив міністра закордонних справ Анатолія Зленка.

Панство сиділо, потрохи розмірковувало за життя та стретегічні почуття до сусіди, аж як тишком-нишком мова зашла про досягнення Португалії, яку минулого тижня відвідував гарант. Зленко, що працював у Португалії послом - за сумісництвом разом із місією у Франції - не зміг не поділитися враженнями від політичних правил, які царюють у далекій піренейській країні. Виявляється, португальський президент може розпустити парламент просто так, нікому нічого навіть не пояснюючи. Сивий дипломат в одному помилився - чомусь згадав про прем’єра, який також при великому бажанні може своїми кроками призвести до такого ж результату. Але далі на цю тему поважне товариство вирішило не поширюватися.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування