Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США знову виcловлюють занепокоєння долею Гонгадзе і українською журналістикою вцілому

Вівторок, 31 жовтня 2000, 09:43
Сполучені Штати глибоко стурбовані долею Георгія Гонгадзе й інших українських журналістів. Уряд США закликає уряд України провести повне розслідування зникнення Гонгадзе, притягнути до відповідальності винних і вжити заходів щодо захисту свободи преси.
Заклопотаність долею Гонгадзе й українських ЗМІ висловлена в редакційному коментарі радіо "Голос Америки", що відображає точку зору уряду США.
"В Україні 16 вересня зник журналіст Георгій Гонгадзе, який активно виступав з критикою уряду. Незалежні спостерігачі вважають, що Гонгадзе таємно затриманий українською владою або однією із злочинних груп, про які він писав. Спостерігачі побоюються, що Гонгадзе, можливо, зазнає катувань або жорстокого поводження. Раніше Гонгадзе говорив про те, що він зазнає залякування з боку міліції у зв'язку зі своєю журналістською роботою", - говориться в коментарі.

"Гонгадзе видає в Інтернеті газету "Українська правда". Це видання - одне з небагатьох дійсно незалежних українських видань, в якому зазнавав різкої критики уряд президента Кучми. Газета часто привертала увагу до корупції урядовців …

Боротьба за свободу преси в Україні є довгою і важкою. Після розпаду СРСР у 1991 р. українські журналісти сподівалися на створення вільних засобів масової інформації. Сьогодні друкована критика влади допускається, але власті все сильніше втручаються в роботу преси. Деякі журналісти зазнавали залякувань за те, що писали про порушення прав людини.

Прагнучи привернути міжнародну увагу до своїх проблем, українські журналісти - в їх числі Георгій Гонгадзе - приїздили до США, де висловлювалися проти цензури і інших форм переслідування вільної преси в Україні. У 1999 р. незалежна міжнародна організація "Комітет з захисту журналістів" назвала керівництво України в числі десяти найгірших ворогів преси", - йдеться у редакційному матеріалі "Голосу Америки".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування