Справу Жердицького розкручують за шаблоном Лазаренка

Вівторок, 31 жовтня 2000, 13:11
Справа Віктора Жердицького може мати не менший резонанс, ніж історія "Каліфорнійського в'язня". Як і у випадку із Лазаренком, скандалом навколо "Градобанку" намагаються забруднити людей із голосними прізвищами - Діденко, Пинзеник, Ющенко, Медведчук.

"Притягнення Діденка як обвинувачуваного у справі "Градобанку" побічно зміцнює позиції Тимошенко, що на початку цього року перейшла у свідомості багатьох із розряду олігархів у розряд реформаторів", - пише у вівторок "Независимая газета". Але водночас удар по стану "вічних реформаторів" нанесла нерозбірливість при верстці партійних списків. За даними газети, Ігор Діденко на минулих парламентських виборах фігурував під № 35 у списку партії "Реформи і порядок". На чолі якої стоїть колишній віце-прем'єр України Віктор Пинзеник, який є одним із символів українського ліберального монетаризму.

"Реформи і порядок" є партією, на успіх якої на майбутніх виборах розраховують впливові політичні сили на Заході, відзначає "Независимая газета". "На минулому тижні Республіканський інститут США організував у Харкові й Одесі два семінари для політичних партій. При цьому п'ять із шести лекторів, що навчають демократії і правих, і лівих, були представниками "Реформ і порядку". Координатор Республіканського інституту по Україні Джон Пепсел пояснює цю обставину тим, що дана партія здається американським республіканцям найбільше здатної сформувати коаліцію правих сил до виборів 2002 року".

Генеральний прокурор України Михайло Потебенько заявив, що не спростовує і не підтверджує інформацію, поширювану в деяких ЗМІ про причетність і самого Пинзеника до цієї справи. Разом із цим "Независимая" констатує, що засоби масової інформації, які розкручують справу Жердицького, мають репутацію "олігархічних". "Але чи означає це, що усі або більшість їхніх тверджень є неправдою?", - запитує газета.

Англомовна "Київ пост" вважає, що реальними цілями в справі Жердицького є Пинзеник і Ющенко, і що за банкрутством "Градобанку" стоїть нині дуже високопоставлений адвокат "Антарктики". Останнє - прямий натяк на першого віце-спікера, лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука.

"З цими словами можна просто погоджуватися або не погоджуватися, - вважає "Независимая". "Але от твердження про те, що Жердицький був заарештований у ФРН по раніше відкликаному (а потім ніби то повернутому під натиском адміністрації президента) розпорядженню Генеральної прокуратури України, виглядає більш спірним". За даними агентств "Рейтер" і "Ассошіейтед прес" із посиланням на прокурора землі Нижня Саксонія Томаса Клінге, німецькі правоохоронні органи проводили і власне розслідування цієї справи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування