Протистояння – 2000: Від звільнення Ющенка рятує Захід
А олігархи скуповують всі загальноукраїнські канали

П'ятниця, 10 листопада 2000, 13:14
Проти Ющенка налаштовані всі - від президента до силовиків. Але втримати Кучму від звільнення прем'єра вирішив Захід.

"Захід рятує українського прем'єра від відставки", - в п'ятницю цю сміливу гіпотезу виставляє в заголовок московська газета "Время новостей".

"Український політичний серіал "Олігархи проти уряду реформаторів" ледь не обірвався на найцікавішому місці. Прем'єр Віктор Ющенко публічно заявив днями, що не бажає очолювати уряд за наявності в країні "тіньового кабінету". Ющенка врятувало лише втручання американців, які швидко підігріли любов України до реформ грошовими знаками", - повідомляє газета.

"Якщо моя місія неефективна, нехай її виконує хтось інший", - передає газета слова прем'єра після оголошення результатів досліджень комісії Марчука. "У дипломатичних колах Заходу можлива відставка Ющенка викликала легку паніку. Втримати Кучму від відставки прем'єра, судячи з усього, вирішили перевіреним способом - виділенням кредитів, за розкрадення яких раніше критикували Україну", - повідомляє "Время новостей".

"На прес-конференції комітету з питань економічного співробітництва україно-американської міждержавної комісії Кучма-Гор, яка засідала у Києві 2-3 листопада, було оприлюднено рішення про виділення Україні кредиту майже на 170 мільйонів доларів. Буквально через день з президентом зустрівся керівник другого Європейського департаменту МВФ Одлінг-Смі".

Але, продовжує російська газета, на цьому кредитні обіцянки не закінчилися: "Посол США Карлос Паськуаль на зустріч з главою адміністрації президента Володимиром Литвином прийшов з "групою підтримки" в особі високопоставленого чиновника американського мінфіну. Потім до Києва для зустрічі з Кучмою спішно прибув всесвітньо відомий меценат Джордж Сорос, який ще пару років тому давав зрозуміти, що ноги його тут не буде".

Тим часом генпрокуратура висунула нове обвинувачення проти чоловіка Юлії Тимошенко, яка працює заступником з ПЕК Ющенка. Історію з дачею хабарів екс-прем'єру Лазаренко в сумі 4,6 мільйона доларів в оточенні віце-прем'єра пов'язують з тим, що "колишнє обвинувачення не доведено і чоловік Юлії Володимирівни може бути випущений на волю". "Над головою Юлії Тимошенко підвішено ще один дамоклов меч: до справи ЄЕСУ підключилася російська прокуратура, яка розслідує кримінальну справу про хабарі посадовим особам Міноборони РФ". За даними газети з "політичних кулуарів", українські прокурори підключили російських колег, "тому що в їх політичну незаангажованість всередині країни вже мало хто вірить".

Але на фоні підтримки уряду реформаторів з боку західних друзів в Україні для прем'єра вимальовується похмурий пейзаж. Аналітичне видання "Тижневик" вміщує розклад фактичних власників українських телеканалів. Анікого з перерахованих олігархів навряд чи можна назвати прихільниками прем'єра.

"Всепроникаючий УТ-1, на якому заправляє Вадим Долганов, знаходиться "під контролем Володимира Литвина (адміністрація президента) і керівництвом СДПУ". На тій же кнопці декілька ефірних годин має ТРК "Ера" (група Андрія Деркача)", - цитує "Тижневик" російське інтернет-видання SMI.ru.

Як продовжує видання, почесний президент "Інтера" Олександр Зінченко входить до керівництва СДПУ(о), а 1+1 перебуває під впливом "Демсоюзу" (Олександр Волков) і все того ж СДПУ(о) (Суркіс).

"ICTV тепер належить Віктору Пінчуку ("Трудова Україна", а кажучи простіше - "сім'я"). Але найцікавіше в матеріалі наприкінці. За даними "Тижневика", пакети російських акціонерів телекомпаній "Новий канал" і СТБ також скуплені "зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News