Сокира, як символ президентської влади

П'ятниця, 10 листопада 2000, 14:24
Комісія Марчука працювала не даремно. Кучма все ж таки має намір скористатися результатами її роботи для оргвисновків, але поки не повідомляє коли.

"Багато хто чекає, щоб я ухвалив рішення, щоб потім сказати, що зняли людину, а він міг би навести порядок", - пояснив свою вичікувальну позицію президент. І відразу дав зрозуміти, кому він дає можливість "навести порядок". Сьогодні, нагадав Кучма, персональну відповідальність за ситуацію в паливно-енергетичному комплексі несе уряд України на чолі з прем'єр-міністром. У п'ятницю під час відвідування Бахчисарая президент від щірого серця запропонував уряду "брати все, що йому потрібно" для того, щоб поліпшити ситуацію в ПЕК.

При цьому Кучма натякнув, що головне невдоволення з приводу ситуації у енергетиці може висловити парламент, який на 16 листопада призначив звіт уряду за 9 місяців. "Ось ми і подивимося", - додав він.

Президент фактично підтвердив, що єдина урядова команда після роботи спецкомісії Євгена Марчука, якщо така й існувала, зараз зруйнована. "Створити команду, яка була б командою однодумців і професіоналів, відповідальних людей дуже складно". Так відповів він на питання про єдність поглядів в межах одного уряду.

 Сергій Єрмілов
 
Чи не найтонше місце в команді реформаторів - взаємовідносини Тимошенко та міністра палива і енергетики Єрмілова. Після підписання розпорядження Ющенка, на віце-прем'єра покладена вся відповідальність за ситуацію в ПЕК, їй же, через голову мінпаливенерго, "перепідпорядковані "Нафтогаз України", "Енергоатом", все генеруючі та енергозберігаючі компанії. Самому Єрмілову, який працював перед призначенням на посаду міністра радником Ющенка, в цій ситуації урізаних повноважень залишається тільки спостерігати за реформаторською ходою Тимошенко.

 Юлія Тимошенко
 
Під час відкриття офісу програми "Іногейт", УП спробувала дізнатися про думку безпосередньо Єрмілова. "Я не хочу це коментувати. Є закон, є указ президента, які регулюють питання повноважень", - сказав міністр дуже роздратованим тоном. А перепідпорядкування всіх основних структур, нагадаємо, здійснено розпорядженням прем'єра, який був також дуже роздратований, побачивши під висновками комісії Марчука підпис того ж Єрмілова і його заступника Копилова, який до того ж очолює "Нафтогаз України".

Отже, Копилов "безумовно і повністю" перепідпорядкований Тимошенко (для "безумовного виконання всіх її доручень, направлених на забезпечення безаварійної роботи підприємств всіх галузей народногосподарського комплексу без яких-небудь додаткових узгоджень" - цитата з розпорядження прем'єра). Єрмілов відлучений від штурвала - частково і за те, що "постійно вносить постанови, які намагаються повернути нас в минуле", як сказала Тимошенко в інтерв'ю останньому "Дзеркалу тижня". Комусь з учасників глибинного конфлікту ця ситуація навряд чи здасться занадто здоровою.

До неузгодженості в стані реформаторів додалося ще і різка заява Кучми, яка прозвучала майже як пряме звинувачення.

"Якщо один з членів уряду колись обкрадав державу, а тепер хоче її захищати, то я такої психології не розумію", - заявив президент. Він переконаний, що таке поєднання "неможливе".

Вгадайте з двох разів, кого у нас в уряді одночасно звинувачують в крадіжці (в минулому), і хто намагається захистити його (зараз)? У ворожій уряду пресі в такому контексті називаються імена і самого прем'єра Ющенка (скандали навколо Credit Swisse First Boston і "Градобанку") і Тимошенко (ЕЄСУ). З таким же приблизно успіхом до підозрюваних членів уряду можна віднести і Ігора Мітюкова (ОВГЗ). Але швидше за все, президент мав на увазі саме віце-прем'єра з питань ПЕК.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування