Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ітера" скаржиться на Ющенка

Субота, 11 листопада 2000, 16:39
15 листопада в Україні може наступити енергетичний коллапс. У середу "Ітера" обіцяє з повністю припинити постачання газу українським ТЕС.

"Ітера" обіцяє перекрити кран, якщо Україна до 14 листопада не розрахується за раніше поставлений газ. Про це говориться в листі президента "Ітери" Ігоря Макарова на ім'я Леоніда Кучми від 11 листопада, текст якого передає Інтерфакс-Україна.

Зі слів Макарова, "Ітера" мала намір припинити постачання газу енергогенеруючим компаніям, працюючими із ТЕС, з початку листопада у зв'язку з його неоплатою. Однак Ющенко завірив росіян, що до 8 листопада 2000 року заборгованість буде погашена, і компанія після зменшення у шість разів відновила постачання газу в повному обсязі. Однак на 10 листопада борги погашені не були, і Макаров відправив листа Кучмі: "Ми змушені повідомити, що якщо до 14 листопада поточного року розрахунки за поставлений газ не будуть зроблені, то з 15 листопада 2000 року "Ітера" повністю припинить постачання газу енергогенеруючим компаніям України". Загальна заборгованість ТЕС на цей час становить $61,5 млн.

Втім, може, Україна і встигне розрахуватися. Як повідомив УП міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов, на початок листопада загальний борг українських споживачів "Ітері" сягав 220 мільйонів доларів, а на 8 листопада його було зменшено до 170 мільйонів.

Крім сумної звістки лист Макарова пролив світло на одну темну історію. Оповістивши по телеканалах результати роботи своєї комісії з вивчення бухгалтерії ПЕК, секретар РНБО Марчук між справою відзначив, що з 1 листопада "Ітера" припиняє постачання газу до України. Як виходить з епістолярного твору Макарова, секретар Ради безпеки трохи поспішив, видавши неперевірену інформацію, оскільки компанія тільки "мала намір припинити". Коли ж на наступний ранок стало відомо, що "Ітера" навпаки, збільшує подачу газу майже в п'ять разів, це рішення пояснили так: російська компанія все-таки перекрила кран, але потім втрутився Кучма, який умовив "Ітеру". Тепер Макаров розказав, як все було насправді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...