Мороз хотів би підтримати Ющенка…

Понеділок, 13 листопада 2000, 11:15
Лідер Соцпартії України Олександр Мороз відкрито заявив про намір соціалістів підтримати уряд Ющенка. В неділю у Львові на зустрічі з активом партії і журналістами львівської газети "Поступ" він сказав про це так: "Швидше за все, ми підтримаємо уряд Віктора Ющенка, однак це залежить від нього".

Агентство Інтерфакс-Україна розцінило ці слова Мороза, як заяву "про можливість входження фракції соціалістів "Лівий центр" до проурядової більшості у Верховній Раді".

Однак в цьому ж повідомленні згадується зауваження Мороза на адресу нинішньої більшості. Зараз вона, переконаний лідер СПУ, тримається переважно "за рахунок контролю за голосуванням депутатів у Верховній Раді, який проводять Олександр Волков і Олександр Карпов".

Важко повірити, що саме до такої більшості має намір вступити фракція СПУ.Свою позицію Олександр Мороз пояснив в інтерв'ю УП.

"Під час призначення Ющенка на посаду прем'єр-міністра наша фракція з ним зустрічалася. Я йому висловив побажання, що, оскільки, він сьогодні має підтримку на Заході і всередині держави, він міг би бути "канцлером" і поставити уряд на те місце, який він має займати, і яке повинен займати прем'єр, а не бути "хлопчиком для биття" в адміністрації президента".

Для цього, сказав лідер СПУ, прем'єр повинен "спиратися на проурядову більшість". За умови дотримання цих обсатвин, а також, якщо прем'єр і більшість виявляться готовими враховувати пропозиції з організації внутрішньої політики і, зокрема, економіки, "тоді може і соціалістична фракція була б в цій більшості".

"У нинішню більшість за існуючих умов, ми, природно, не увійдемо. Проурядова більшість має бути створена у парламенті, але під відповідні кроки уряду і за умов виходу із залежності від адміністрації президента", - додав Мороз.

Саму соціалістичну партію під час поїздки Західною Україною Мороз назвав "єдиною опозицiйною силою у державi". "Влада для виправдання своїх дiй обрала бiполярну модель, або чорно-бiлу схему, тобто з одного боку влада нiбито дбає про державу, її майбутнє, а з другого пропагує: все, що злiва, створює комунiстичну загрозу Українi", - передає думку лідера соціалістів УНІАН. І така схема вже не раз спрацьовувала на виборах, вважає Мороз.

Саме соціалістам у світогляді Мороза відведено роль третьої сили, "якi не несуть загрози для державностi, якi вiдстоюють iнтереси людини i суспiльства". На зустрiчi iз громадськiстю Iвано-Франкiвська Мороз заявив, що саме ця третя сила, яка консолiдує iншi полiтичнi структури, зможе забезпечити розвиток демократичної держави. І задля високої мети Мороз готовий навіть поступитися лідерством. Голова СПУ нагадав, що соціалісти пiдписали протоколи про координацiю дiй iз партією "Вперед, Україно!", соцiал-демократами Буздугана, всеукраїнською партiєю трудящих та партiєю зелених.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування