Суд як арбітр дружби України та Росії

Понеділок, 13 листопада 2000, 15:02
Росія готова подати на Україну до суду, коли та знову почне красти газ. І якщо раніше погроза йшла від "Газпрому", то зараз позови готова писати офіційна російська влада.

"Розв‘язувати проблеми ми будемо на рівні судових процедур і з притягненням міжнародних організацій, таких, як енергетична хартія та міжнародні фінансові організації", - сказав у понеділок Віктор Христенко, віце-прем'єр Росії, який є куратором ПЕК. Щоравда, з повідомлення Інтерфакс-Україна виходить, що заява зроблена для профілактики і зараз несанкціонованого відбору газу немає, тому що до суду Москва подасть "у випадку поновлення" крадіжок палива.

Нагадаємо, що минулого тижня "Газпром" попередив український уряд про намір звернутися до суду, якщо Україна в листопаді продовжить (!) несанкціонований відбір газу. В телеграмі на ім'я віце-прем'єра Тимошенко і керівника "Нафтогазу України" Копилова росіяни спрогнозували, що загальний обсяг відбору складе 1,5 - 2 мільярди кубометрів. Суму позову порахувати не важко - традиційно "лівий" газ оформляють у борг по 83 долара за тисячу кубів. Але за іншою традицією борг не викликає сильного роздратування в Києві, оскільки вішали його на баланс не держави, а "Нафтогаз".

Тепер усе буде інакше. Для переговорів прем'єрів, які заплановані на п'ятницю в Москві, Росія підготувала свої пропозиції, що навчать Київ не плутати своє паливо з чужим. Про подробиці Христенко не повідомив, зауваживши тільки, що цей механізм відпрацювали в Сочі Путін і Кучма. Втім, про них сказав сам Кучма на останній зустрічі зі слухачами академії управління при президентові - весь зайвий газ, який Україна візьме з труби, буде оформлятися саме до державного боргу. Тоді ж він відзначив, що поточний борг буде реструктуризовано.

Ідея подати на Україну до суду за несанкціонований відбір - це вже стара пісня стратегічного партнера. Торік із "Нафтогазом" у Швеції судилася "Ітера", а поцуплений торік газ "Газпром" застрахував у дочірньої компанії, яка у Москві відсудила виплачену газпромівцям компенсацію. Правда, невідомо, чи одержали росіяни гроші.

Напередодні переговорів Ющенка і Кас'янова Христенко зробив ще низку цікавих заяв – так, Москва зажадає, щоб газовий баланс України покривався кимось одним - або Росією, або Туркменістаном. Крім того, за словами Христенка, прем'єри обговорять питання участі Росії у газопровідній системі України. Поки невідомо, як це буде зроблено - "на основі концесійного договору з контрольним пакетом акцій "Газпрому" (!) або на умовах приватизації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...