Кучма залишає жевріти суперечку в енергетиці

Вівторок, 14 листопада 2000, 11:57
Президент України Леонід Кучма закликав, принаймні, до тимчасового перемир'я у спорі з приводу енергетичної політики уряду Ющенка, який загрожує своєю відставкою.

Кучма заявив, що не має наміру звільняти будь-кого з членів кабінету в зв'язку з висновками комісії секретаря РНБО, який ніби виявив корупцію в енергетичному секторі, який курує віце-прем'єр Юлія Тимошенко.

Прем'єр Ющенко, союзник пані Тимошенко, нещодавно пригрозив відставкою у відповідь на звинувачення секретаря РНБО Євгена Марчука, який заявив, що уряд завищив доходи до бюджету з паливно-енергетичного сектору на 3,9 мільярдів гривень ($717 млн.) і довільно використав прибутки енергетичного сектору на користь окремих компаній.

Ющенко непрямо звинуватив Марчука у відстоюванні інтересів впливових корпорацій в енергетичному секторі, які бажають перешкодити реформам. Однак досі уряд не зміг переконливо спростувати більшість з доводів Марчука. У той час, коли Тимошенко наполягає на тому, що уряд серйозно збільшив надходження від неплатоспроможного енергетичного сектора, серйозних свідоцтв цьому немає, крім її даних.

Українська державна атомна компанія "Енергоатом", яка є монополією і виробляє 45% електроенергії країни, нещодавно повідомила, що отримує менше 8% своїх надходжень живими грошима: "На жаль, позитивні зрушення на енергетичному ринку не відбиваються на збільшенні надходжень до "Енергоатому".

Валерій Нілов, генеральний директор інвестиційного банку "Альфа Капітал", який володіє 10% акцій двох великих енергогенеруючих компаній, сказав: "Так, надходження від енергетичного сектора зросли, але яким чином? Шляхом "ручного" адміністративного управління. І я думаю, потрібно звернути особливу увагу на те, яким чином надходить паливо, хто його постачає, за якою ціною і на яких умовах". Він не став конкретизувати своє запитання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News