Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політикам сподобався перший рік "нового" президента Кучми

Вівторок, 14 листопада 2000, 18:50
В інтерв’ю УНІАН представник президента у Верховній Раді Роман Безсмертний назвав двома головними складовими досягнень року президентства початок земельної та адміністративної реформ, а також збереження існуючого рівня відносин України з рядом країн Європи незважаючи "на зміну персоналій в російському керівництві".

Важливим чинником , за словами Безсмертного, є досягнення нового рівня взаємин між парламентом і президентом. До недоліків цього року він відніс проблему відносин уряду та інших інститутів влади в країні, в тому числі виникнення "дискусії" між Радою безпеки та оборони та Кабінетом міністрів, між окремими урядовцями всередині уряду, між парламентом та Кабміном. Безсмертний вважає, що в такий ситуації "стабілізатором мають стати парламентська більшість і президент".

 
 
Лідер фракції НРУ Геннадій Удовенко вважає, що одним з головних досягнень президента Кучми є призначення реформаторського уряду.

Він зауважив, що з приходом уряду на чолі з Віктором Ющенком Україна набула "перших ознак подолання економічної кризи". На підтвердження своїх слів він зазначив, що за 9 років незалежності в Україні вперше спостерігається зростання рівня ВВП на 3,5%, промислового виробництва - більш як на 11%, сільськогосподарського виробництва - на 0,2%. Водночас, за словами лідера НРУ, "пересічним громадянам від цього не стало легше, бо це поки що показники на макроекономічному рівні".

Крім того, на думку Удовенка, "зростаючий інтерес до українських проблем у закордонній пресі, навіть негативна інформація, свідчить про підвищення міжнародного авторитету України".

 
 
За словами Петра Порошенка , після президентських виборів "виправдалась теза, що це буде новий президент", навколо якого відбулось створення парламентської більшості. На його думку, це є "демократичним прикладом ефективного співробітництва і відсутності протистояння між законодавчою і виконавчою гілками влади". Порошенко наголосив, що за рік вдалося забезпечити зростання промислового виробництва, погасити заборгованість із соціальних виплат, ухвалити ряд законів, що "наблизили законодавство України до законодавства цивілізованої країни".

Депутат Олександр Єльяшкевич зазначив, що минув рік "з моменту недемократичних президентських виборів як президент переміг демократію та український народ". На його думку, Президент "постійно виступає в ролі людини, яка свою відповідальність переносить на тих, кого сам призначав". За його словами, "ми знов стаємо свідками вмілого цинізму та маніпуляцій громадською думкою". Єльяшкевич вважає, що Україна з кожним днем має "все менш шансів колись назватися правовою демократичною державою".

 
 
"Перші кроки Президента після його переобрання були дуже рішучими", - вважає голова партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник. Він зауважив, що адміністративна й аграрна реформи, започатковані президентськими указами, а також призначення на посаду прем'єр-міністра Віктора Ющенка "дуже схвально були сприйняті партією". Проте Пинзеник сказав, що нинішній стан політики, а саме спроба "будь-якою ціною" розвести по різні боки президента і прем'єра, є "негативним явищем".

За словами народного депутата України Сергія Терьохіна, глава держави "відповідає за спокій нації, але зараз цієї гармонії немає у відносинах гілок влади". На його думку, президент "зробив правильний крок" у формуванні більшості в парламенті, а "тепер йому необхідно зробити другий крок - підтримати уряд, чого поки що не відчувається". На думку Терьехіна, "це вплив груп інтересів у парламенті й адміністрації президента".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування