Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ – майже Дід Мороз

Вівторок, 14 листопада 2000, 20:31
Усі йде до того, що Україна нарешті відновить кредитну програму МВФ через п'ятнадцять місяців після її призупинення. За зізнанням місії Фонду, залишилися тільки "технічні питання", які поки заважають Києву направити листа раді директорів МВФ. Але по ним сторони досягли компромісу.

Про те, що рада директорів МВФ вирішуватиме в другій декаді грудня 2000 року, чи поновлювати кредитування України, повідомив у вівторок перший віце-прем'єр Юрій Єхануров. Він навіть назвав можливу суму транша - як передає Інтерфакс-Україна, йтися може про виділення 250 мільйонів доларів. Глава місії Фонду Юліан Беренгаут підтвердив можливість поновлення фінансування до кінця поточного року. "Основні питання, що могли бути вирішені на рівні місії, були вирішені", - відзначив інспектор МВФ. Правда, при цьому він зробив обмовку на горезвісні "технічні питання". Але тут є значний поступ.

Так, перед початком роботи місії МВФ поширив прес-реліз про наявність перешкод, які заважають реанімації програми розширеного фінансування. Україні, щоб сподобатися МВФ, потрібно "представити гідний довіри бюджет на 2001 рік" і домогтися "відчутного прогресу в розв’язанні проблем у банківській системі".

У першому випадку йдеться про дефіцит бюджету, який має складати максимум 3% ВВП у визначенні МВФ. Що вже зроблено - у проекті бюджету, підготовленому для другого читання в парламенті, надходження від приватизації, що МВФ зараховує в дефіцит, знижені з 9 до 5,9 мільярда гривень. Про це повідомив у вівторок міністр фінансів Ігор Митюков.

Друге - доля банку "Україна". Єхануров сказав, що місія Фонду погодилася з пропозиціями Нацбанку й уряди. Хоча для повного щастя не вистачає прийняття закону "Про банки і банківську діяльність", але Кабмін "буде просити парламент, щоб якнайшвидше - прийняти цей закон".

Вперше за багато місяців обидві сторони сповнені оптимізму. "Я вважаю, що ми досягли серйозного прогресу і не бачу проблем у завершенні роботи місії. Ми подаємо узгоджений текст", - підкреслив Єхануров.

У дні обговорення райдужних перспектив співробітництва МВФ і України стало відомо, що від ідеї, що могла б розлютити Фонд, відмовився голова ради НБУ Анатолій Гальчинський. Раніш він при кожному зручному випадку наполягав на прив'язці гривні до іноземних валют. Ця ідея МВФ, що виступає за вільне курсоутворення, ніколи не подобалося. Отож, зараз Гальчинський вважає "доцільним зберегти на 2001 рік нинішню модель". До якої в МВФ претензій немає.

Більш того, Гальчинський, що завжди мав трохи відмінну від уряду і НБУ позицію, зараз запропонував зменшити інфляцію протягом найближчих трьох років - у 2001 році до 13-14%, у 2002 - 9%, у 2003 - 7%. Від чого МВФ взагалі має битися в екстазі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...