Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма все-таки вирішив боротися з корупцією

Понеділок, 20 листопада 2000, 14:36
Президент Кучма підписав указ з довгою назвою "Про додаткові заходи щодо посилення боротьби з корупцією, іншими протиправними діями в соціально-економічній сфері і забезпечення економного витрачання державних коштів".

Своїм кроком він демонструє свій намір розпочати боротьбу з корупцією. Саме розпочати, тому що до цього, не дивлячись на велику кількість документів і гучні заяви, ніхто з корупцією не боровся. Як кажуть закордоном - через відсутність політичної волі.

Що нового у методиці антикорупційної війни, що була оголошена Кучмою, і в чому ця боротьба буде полягати? Поки що президент тільки доручає те, що має зробити уряд.

Кабмін насамперед зобов'язаний проаналізувати, чому не виконується указ, який Кучма видав раніше - "Про заходи щодо забезпечення наповнення державного бюджету і посилення фінансово-бюджетної дисципліни". Після цього уряд має "встановити суворий контроль за неухильним дотриманням його вимог", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Передбачається, що буде створений такий механізм, який дозволить контролювати відповідність задекларованих прибутків державних службовців їх фінансовим і іншим матеріальним витратам.

З 1 січня майбутнього року на чверть планується скоротити кількість автомобілів для обслуговування чиновників.

Уряд зобов'язали розробити заходи, наприклад, по визначенню "єдиної граничної суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання, мобільних телефонів, комп'ютерів державними органами і підприємствами".

Президент зобов'язав Кабінет міністрів, інші центральні органи виконавчої влади "здійснити додаткові ефективні і конкретні заходи з боротьби з корупцією, хабарництвом і пов'язаними з ними протиправними діями, притягненню винних до передбаченої законодавством відповідальності, усунення причин і умов, які сприяють здійсненню таких злочинів, неухильному виконанню вимог законодавства у боротьбі "з цим злом", координації зусиль органів виконавчої влади з його викорінювання". Іншими словами, зміцнити, розширити, поглибити.

Кучма вважає, що уряд має заборонити службовим особам держорганів, державних комерційних банків, підприємств, установ, організацій, і членам їх сімей придбавати пільгові путівки до санаторіїв і будинків відпочинку, якщо це не передбачене законом, надання пільг в оплаті інших соціальних послуг за рахунок державних коштів.

Заходи також мають передбачати скорочення витрат з державного бюджету, а також коштів державних підприємств і господарських товариств, в яких є частина держмайна, на закордонні відрядження, а також контроль за кількістю таких відряджень і числом їх учасників, їх ефективністю.

Зекономлені кошти будуть направлені на погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій і інших соціальних виплат, підвищення рівня зарплати низькооплачуваних категорій працівників, поліпшення фінансування установ освіти, шкіл-інтернатів, дитячих будинків, колоній.

Кабінет міністрів буде щоквартально доповідати главі держави про хід реалізації вимог даного указу. Цікаво, коли ж почнеться власне боротьба з корупцією?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування