Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москва повірила сльозам

Понеділок, 20 листопада 2000, 14:42
Переговори Ющенка і Касьянова стали поступкою Києву. Ціною цього "непередбаченого повороту" стане збільшення держборгу України.

"Непередбаченим поворотом" називає в понеділок московська газета "Ведомости" домовленості прем'єрів. "Москва практично погодилася компенсувати Києву постачання газу з Туркменії, якщо Ашхабад перекриє трубу за несплату. Замість цього від сусідів потрібно, одне - оформляти майбутню заборгованість споживачів як держборг України перед Росією".

У відповідь на погрози "Газпрому" закидати уряд України повістками до суду за несанкціоновану відкачку газу Ющенко "пробував віджартовуватися": оскільки договір з "Газпромом" на поточний рік не укладений, будь-який кубометр палива, спожитий Україною, можна вважати "несанкціонованим відбором". Хоча має бути ще один раунд переговорів прем'єрів в Мінську, "Ведомости" повідомляють про деталі, на яких буде будуватися міжурядова угода на 2001 рік.

Щоб зробити надійними гарантії про недопущення несанкціонованого відбору, угода має бути міжурядовою. "Газпром" перекачає 30 мільярдів кубометрів газу Україні безкоштовно, а та не візьме з нього плату за транзит в Європу. Наступний елемент - російське постачання, що компенсує експорт з Туркменії, якщо Україна зірве Ашхабату платежі.

Додаткове постачання з Росії буде проводитися зі знижкою від світових цін, що становлять зараз $102 - 103 за тисячу кубометрів. Контрактну ціну збираються зафіксувати на рівні $80 - 85, при цьому $40 - 45 Україна повинна сплатити живими грошима, а сума, що залишилася, включається в національний борг.

Щоб Україна не піддалася спокусі перепродати цей газ Європі з добрим наваром - різниця між світовою ціною в $102 і контрактної в $ 80-85 - Київ має встановити експортне мито на газ. "Зі слів Михайла Кас‘янова, такий суто економічний механізм "зробить непривабливим" реекспорт газу Україною", - пишуть "Ведомости".

"Неминучі борги" "Газпрому" після того, як Київ несанкціоновано відкачає газ, будуть оформляти в "національний борг України". Сторони оформлять це зобов'язання в міжурядовій угоді.

У питанні накопичених раніше боргів і їх реструктуризації, "Україна визнає заборгованість, зі слів Ющенка, в $1,362 мільярди на 1 січня 2000 року і пропонує включити в майбутню реструктуризацію суму в приблизно $700 мільйонів, яка набігла вже в цьому році". "Росія наполягає на тому, щоб початком вважати не червень, а все ж таки 1 січня, в суму реструктуризації $1,4 мільярда включити ще $500 мільйонів пені та штрафів. А $700 мільйонів, які з‘явилися в наслідок несанціонованої відкачки, сплатити живими грошима в обумовлені терміни", - пишуть "Ведомости". "Також Касьянов запропонував Україні восьмирічний термін реструктуризації газової заборгованості. Це значно комфортніший режим, ніж зараз діє у відносинах Росії і Паризького клубу".

Від себе УП вважає за потрібне нагадати, що всі можливі поступки Києву вже зроблені. Тепер, на другому етапі переговорів, музику замовлятиме Москва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування