Війни олігархів: Суркіс - Медведчук проти Абрамовича - Деріпаски і ВАЗа

Понеділок, 20 листопада 2000, 16:42
20 листопада о 17:00 фонд держмайна припинив приймати заявки на участь в приватизації Запорізького алюмінієвого комбінату. Як і у випадку з Миколаївським глиноземним, завод виявився в епіцентрі протистояння російських і українських олігархів.

Вісім заявок подано на участь в тендері з продажу 68,01% пакету акцій Запорізького алюмінієвого комбінату.

Як повідомили УП в фонді держмайна, офіційно імена тих, хто готовий викласти, як мінімум 167 мільйонів гривень за право володіння Запорізьким алюмінієвим, буде оголошено тільки в четвер. Тоді ж скажуть, кого фонд не допустив до конкурсу. Однак головні претенденти відомі. За даними московської газети "Ведомости", заявку на приватизацію 68,01% акцій ЗАлКа подали три претенденти - компанії, що представляють інтереси російських гігантів - "Сибірський алюміній" і ВАЗ, а також український консорціум "Металургія". Саме з останнім учасником, за яким, за даними "Ведомостей", стоять впливові українські політики, будуть боротися росіяни.

 Олександр Рябченко
Олександр Рябченко
 
На думку Олександра Рябченко, голови спеціальної контрольної комісія парламенту з питань приватизації, будь-хто з трьох головних претендентів "влаштує Україну". "Всі з претендентів мають необхідні фінансові ресурси". Проте, на думку Рябченка, в Україні немає системи протекціонізму національному інвестору. "Принаймні, це ризиковано – продавати всю алюмінієву галузь росіянам". З іншого боку, "погано, що ніхто з серйозних західних інвесторів не виявив бажання взяти участь в купівлі ЗАлКа".

Інтереси "Сибірського алюмінію" в конкурсі буде представляти дочірня компанія "Український алюміній", яка створена "сибіряками" разом з "Укрсиббанком", за яким стоїть екс-голова агентства з управління державними корпоративними правами Олег Таранов. Спочатку "Сибірський алюміній", який при купівлі МГЗ обіцяв побудувати алюмінієвий завод, брати участь в конкурсі не збирався, але потім змінив думку. "ЗАлК нам також потрібен, тому що зараз ми створюємо алюмінієву компанію в рамках СНД і 100 тисяч тонн запорізького алюмінію зайвими не будуть. Крім того, ЗАлК випускає фольгу, аналогічне виробництво є і у "Сибалу", в Росії", - сказав "Ведомостям" керівник "Українського алюмінію" Герман Ткаченко.

Як пояснили УП в фонді держмайна, антимонопольний комітет України може зняти з дистанції "Український алюміній" і після того, як його до конкурсу допустить фонд держмайна. І, щоб не було претензій з боку борців з монополіями, заявку подали відразу три компанії, інтереси яких представляє "Український алюміній": Братський алюмінієвий завод, Об'єднана компанія "Сибірський алюміній" (обидві - Росія) і МГЗ. Ці три підприємства входять в холдинг "Російський алюміній", співвласниками якого виступають структури молодих російських олігархів Олега Деріпаськи і Романа Абрамовича.

Другий претендент - Волзький автомобільний завод - йде на конкурс за допомогою компанії "АвтоВАЗ-Інвест", заснованою московським холдингом "Арлан". "Інтерес тольятинського автогіганту до комбіната пояснюється тим, що ЗАлК виробляє майже всю гамму алюмінієвих сплавів для потреб "АвтоВАЗа" і майже весь обсяг експорту комбіната в Росію йде на "АвтоВАЗ", - повідомляють "Ведомости". В СРСР запоріжани взагалі були єдиними постачальниками алюмінію для автозаводу. До того ж, "АвтоВАЗ-Інвест" користується фінансовою підтримкою російського Зовнішекономбанку, який готовий надати довгостроковий кредит для купівлі акцій ЗАлКа і реалізації інвестиційної програми.

Але найцікавіший претендент - доморослий консорціум "Металургія", формально створений в січні нинішнього року. Серед його співзасновників - великі українські підприємства: НВО ім.Фрунзе з Сум, "Дніпроспецсталь" і Запорізький завод феросплавів. Сумарні активи консорціуму - біля $500 мільйонів. "Мало того, в "Металургію" входять компанії, серед засновників яких - перший віце-спікер українського парламенту Віктор Медведчук і депутат Григорій Суркіс - власник київського "Динамо", а також пакетів акцій обласних енергосистем", - пишуть "Ведомости". Зв'язок "Металургії" і Суркіса простежується на участі в цьому консорціумі "Полтаваобленерго", яку купила оффшорна компанія, і яка, в свою чергу, передала управління Українському кредитному банку. Власниками "Дніпроспецсталі" і Запорізького заводу феросплавів також є компанії, які пов'язують з ім'ям Суркіса. У НВО ім.Фрунзе значні пакети належать менеджменту і працівникам підприємства.

Причину, через яку ЗАлКа гідна саме "Металургія", голова спостережної поради НВО ім.Фрунзе Володимир Лукьяненко пояснив просто: "На відміну від нас російські інвестори в особі "Російського алюмінію" представляють з себе різних абрамовичів, які при допомозі оффшорів спробують придбати ЗАлК і вивести його з робочого стану, як свого конкурента".

Загроза знищення після приватизації існує в будь-якому випадку, при продажі будь-якого підприємства, вважає Рябченко. Але навіть якщо хтось з претендентів і зацікавлений в банкрутстві ЗАлКа, враховуючи зобов'язання, які бере на себе переможець, "це коштуватиме занадто дорого".

"Така позиція явно імпонує українській владі, - вважають "Ведомости". Державний уповноважений антимонопольного комітету України Василь Струк вже оголосив, що його відомство не має претензій до консорціуму "Металургія".

Хоча переможець ще невідомий, вже є один результат цієї приватизаційної історії. Уряд не піддався під тиском нинішнього керівника комбінату Івана Бастриги, який в кращих традиціях "червоних директорів", не хотів "віддавати завод за копійки".

"Бастрига - прихильник інвестиційного продажу, але це суперечить українським законам. Два роки тому фонд держмайна 60 пакетів акцій, проданих під обіцянку внести інвестиції, відсудив через суд, - відзначив Рябченко. - Практика показує, що чим більше обіцяється, тим менше виконується. У січні 1998 року при купівлі одного із запорізьких підприємств, переможець обіцяв вкласти 700 мільйонів доларів. Сума всіх інвестицій в економіку України складала тоді біля 2 мільярдів. Коли робляться такі обіцянки, то відразу зрозуміло, що виконане це не буде. На ЗАлК могла бути створена така ж ситуація".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News