Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Множиться плем'я українських "Медведей"

Понеділок, 20 листопада 2000, 21:29
Із створенням партії "Трудова Україна" завершився етап оформлення найбільш впливових політичних груп у партійні структури, вважає відомий український політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"ТУ", вважає політолог, встане в один ряд з двома іншими політичними групами, що стали політструктурами, - СДПУ(о) і Демсоюзом.

"Трудова Україна" "об'єднала цілий ряд людей, які мало відомі громадськості, як публічні політики, але вельми впливові в адміністративному і економічному значенні", передає слова політолога агентство "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, що крім нового голови партії, екс-міністра економіки Сергія Тигипко, до "ТУ" входять Андрій Деркач, Олексій Костусев, Олександр Єдін, Віктор Пінчук, Дмитро Табачник і Ігор Шаров.

Погребинський звернув увагу, що ця партія має "могутній інформаційний ресурс" - ICTV, "Київський телеграф", телекомпанія "Ера", газета "Факти", інтернет видання "Версії".

Нове об'єднання "Трудова солідарність", як і "Трудова Україна", також має "солідну фінансову базу, але на відміну від "ТУ", "ТС" відкриває "серію партутворень, що базуються на бізнес-політичних групах другого ешелона", - вважає Погребинський.

На об'єднавчому з'їзді п'яти партій у суботу - Партії регіонального відродження України, Партії Труда, "Солідарності", "За красиву Україну" і Всеукраїнської партії пенсіонерів, її співголовуючими обрані Володимир Рибак, Петро Порошенко і Валентин Ландик.

Поки що, переконаний політолог, про шанси партій говорити рано. Багато що буде залежати від того, наприклад, чи збережуть вони свої назви або відмовляться від них. Якщо ці партії збережуть у своїй назві слово "Трудова", вони можуть потрапити під вплив іміджу інших партій з подібними назвами, в тому числі російських.

Якщо відмовляться від своїх "трудових номінацій" - потраплять в поле конкуренції з вже розкрученими партійними брендами, такими, як, наприклад, СДПУ(о) або НДП. "На мій погляд, - сказав Погребинський, - їм буде дуже важко потіснити цих старожилів, якщо, звичайно, весь адміністративний ресурс не буде монопольно використаний тільки однією з партій, наприклад "ТУ". Але навіть розрахунок на адмінресурс зовсім не гарантує успіху, особливо якщо вибори пройдуть за пропорційною системою або навіть змішаною".

Політолог не виключає, що створення "ТС" може призвести до "регіоналізації партійної структури". "Створення партій, лідерами яких стають люди, які контролюють владні, фінансові та інформаційні ресурси в одному регіоні (не найблагополучнішому!) може призвести до розпаду української політичної сцени на окремі підмостки, на яких грати і замовляти музику будуть регіональні еліти. Враховуючи специфіку наших регіональних проблем, знайти компроміс між супервпливовими регіональними елітами, що мають могутнє лоббі у центрі, буде дуже і дуже важко, якщо взагалі можливо", - вважає Погребинський.

 
 
Інший політолог, Микола Томенко вважає що, минулі з'їзди двох партій свідчать про початок реалізації ними програми підготовки до парламентських виборів 2002 року.

Це підтверджує, що ці партії братимуть активну участь у майбутніх виборах, коментує Томенко.

Політолог вважає, що обидва утворення потрібно розрізнювати - "мова йде про, в значній мірі, різні політичні утворення".

Томенко, один з небагатьох, хто розцінив обрання Тигипка лідером "ТУ" як "не найвдаліший крок", оскільки ця партія будувалася на соціальній ідеї, для того, щоб конкурувати в лівому і лівоцентристському політичному спектрі.

"Прихід Тигипка як людини, яка пов'язана з ліберальними реформами, і взагалі, з ідеєю реформаторства, не дасть можливості на наступних виборах партії переконати ту частину людей, яку вони переконали на виборах 1998 року", - переконаний політолог. "Їм об'єктивно доведеться боротися у центристському і правоцентристському полі, переконувати, що Тигипко не менший реформатор, ніж Віктор Ющенко, Віктор Пинзеник або інші фігури правоцентристського флангу".

На думку Томенка, ідея зробити Тигипка лідером "ТУ" пов'язана з бажанням поставити екс-міністра економіки в ряд з реформаторами, щоб "для Заходу була можливість варіювати політичними фігурами приблизно однакового ідеологічного напрямку".

Що стосується керівництва "Трудової солідарності України", Томенко зазначив, що це - група політичних лідерів, які були на других ролях, а сьогодні вирішили об'єднатися, щоб створити власну політичну структуру.

"Навряд чи ця політична конструкція буде вдала як партія. Наші опити і аналіз, показують, що коли об'єднуються невеликі політичні партії, суспільство ніяк не реагує на це", - сказав політолог, зазначивши в той же час, що в цьому випадку можна набрати якусь популярність, коли буде зрозуміло, що партія несе соціально-значущу ідею.

Томенко рекомендує партії провести "фантастично велику роботу" для того, щоб потрапити до "вищої ліги політичних партій", тобто подолати 4% бар'єр "навіть" у 2002 році.

 
 
До минулих у вихідні події, загалом позитивно поставилися політики. Деякі тому, що подібні союзи декларативні і недовговічні. А деякі через те що, до виборів ще далеко.

Наприклад, екс-президент Леонід Кравчук підтримав об'єднавчий процес "ТС", оскільки, принаймні, це призведе до скорочення числа партій. "Зрештою, не може бути в Україні 105 партій, які не мають свого виразного обличчя, свого електорату", - сказав він.

Позитивні відгуки на цьому закінчилися. Помітивши, що партії мають об'єднуватися на основі єдиної ідеології, програмних цілей, а головне - мати "чітко поставлену мету і певну платформу", Кравчук з жалем констатував, що "не почув від цих п'яти партій такої єдиної платформи".

Кравчук покритикував інститут співголовуючих. Це, на його думку, свідчить про те, що об'єднана партія поки не є "могутньою структурою з внутрішньою дисципліною і відповідальністю". "Коли немає голови, а є співголовуючі, важко зрозуміти, хто ж все-таки відповідає за партію", - помітив він.

"Прагнення добре, але на сьогодні мені здалося, що це об'єднання було ще не підготовленим в організаційному, політичному і ідеологічному плані", - підсумував Кравчук, висловивши надію, що єдина партійна платформа буде вироблена найближчим часом.

Коментуючи підсумки з'їзду "ТУ", Кравчук не знайшов інших слів, як "нормальне явище", кажучи про обрання лідером "Трудової України" Тигипка, "відому фігуру" і справжнього реформатора.

 
 
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз також назвав позитивним моментом у політичному житті країни з'їзди партій центристської спрямованості, що відбулися минулої суботи.

Коментуючи на прохання агентства минулі форуми, Мороз помітив, що "при всьому тому, що вони уявляють опонуючі нам політичні сили, це загалом позитивний процес".

"Тому, що свої зі своїми мають об'єднуватися. Якщо це олігархи, то нехай вони будуть разом, щоб було ясно, що це олігархи", - додав лідер СПУ.

При цьому, пожартував лідер соціалістів, вже кілька партій "працюють під виглядом українського "Медведя", але в нас є Медведчук, навіщо нам "Медведь"?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування