Ющенку є заміна – теж з породи реформаторів

П'ятниця, 24 листопада 2000, 14:14
Сергій Тигипко може стати наступним прем'єр-міністром. Правда, для цього йому треба залишити посаду лідера партії "Трудова Україна".

"Пішовши з уряду, Тигипко знову дозволив заговорити про себе, як про несприйнятого реформатора. Він виявився привабливою - принаймні, для своїх нових соратників - альтернативою нинішньому голові уряду", - пророкує новому керівнику "Трудової України" велике майбутнє на чолі виконавчої влади автор одного з найстаріших російських інтернет-видань "Русский журнал" Віталій Портніков.

Економічні досягнення кабінету Ющенка зміняються невдачами, і тому, вважає Портніков, Кучмі, щоб не злякати Захід, треба замінити реформатора реформатором. Однак для того, щоб Тигипко став прем'єром, "йому, можливо, доведеться відмовитися від подальшої партійної діяльності". Оскільки, "цілком можливо, що Леоніду Кучмі після Віктора Ющенка знадобиться безпартійний прем'єр", вважає Портніков.

На думку автора, Тигипко таке рішення прийме легко - "людина з таким великим досвідом номенклатурної діяльності просто не може не розуміти, що цією партією неможливо керувати". "Трудова Україна", що є сьогодні другою за чисельністю фракцією у Верховній Раді, за своєю суттю не партія, а політична коаліція людей, у яких ще попереду непримиренна боротьба один з одним". Як вважає автор, Тигипко став справжною прикрасою клубу однодумців мимоволі - Пінчука, Табачника, Деркача-молодшого. (До речі, критична оцінка "Трудової України" з вуст Портнікова тим більше дивна, враховуючи, що він керує авторським проектом на каналі ICTV, який належить активному члену і спонсору "трудовиків" Вікторові Пінчуку. У той же час цей говорить про об'єктивність автора.)

Що стосується самого Тигипка, то у четвер в нічному ефірі новин на каналі СТБ він не соромлячись заявив, що погодився б очолити уряд - якщо він буде коаліційним і якщо його кандидатуру президент вважатиме гідною. Колишній віце-прем'єр і міністр економіки дійсно має дуже серйозні шанси замінити діючого прем'єра - правда, якщо буде ухвалене таке рішення. Як кандидат на керівника Кабміну Тигипко розглядався рік тому, коли Кучма після виборів формував новий уряд. Тигипка знають на Заході - завдяки тому, що він декілька років займався відносинами з міжнародними фінансовими організаціями і був постійним пасажиром авіарейсу "Київ-Вашінгтон". У той же час Тигипко політично коректний - торкаючись фігури свого колишнього шефа Ющенка, він заявив, що той, навіть якщо буде звільнений, гідний будь-якої посади в уряді.

Щоправда, в одному Тигипко не варто поспішати – в нашій країні прийнято якнайдовше відхрещуватися від високих посад.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...