Добросусідська незрада

П'ятниця, 24 листопада 2000, 16:24
Те, що місяць тому викликало б хвилю масової політичної істерії в Україні, зараз вже проходить непоміченим. Польський прем‘єр публічно заявив, що Варшава зацікавлена у будівництві гілки газопроводу в обхід України.

Про це Єжи Бузек повідомив після переговорів з міністром закордонних справ Росії Ігорем Івановим. "Газета виборча", яка цитує голову польського уряду, припускає, що тепер суперечності полягають лише у деталях. Варшава зажадала, щоб трубопровід пройшов іншою трасою, ніж та, якою пропонують росіяни. Тим самим частково підтвердилися припущення російської преси, яка ще на початку осені передбачала, що Польща просто бажає прокласти трубу через регіони, які споживають багато газу, а стратегічні інтереси грають тут другорядну роль.

Водночас Варшава висловила побажання, щоб об‘єми транзиту газу через Польщу не вплинули на зменшення постачання через Україну. Таким чином була озвучена формула, за якою Україна миритиметься з обхідною трубою – про що домовився на переговорах у Києві Кучма з президентом Єврокомісії Романо Проді. Але на цю пропозицію Іванов жодних обіцянок давати не став, а лише вказав Польщі на її місце у великій газовій грі – всупереч Варшаві ніхто нічого не будуватиме, а росіяни шукатимуть альтернативні шляхи. У Парижі на самміті Росія-ЄС Путін більш предметно попередив поляків, що Фінляндія пропонує ще більш вігидні умови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування