Народних рухів стало три

Субота, 25 листопада 2000, 17:08
Низові організації Народних рухів Удовенка і Костенка ухвалили рішення створити ще одну партію - "Народний Рух України за єдність".

Мета нової партії - "примусити об'єднатися" обидва Рухи, передає слова Богдана Бойка, обраного співголовою нової партії, агентство Інтерфакс-Україна. Він повідомив, що протягом року вів переговори про об'єднання з керівництвом двох Рухів, однак це не призвело до жодних результатів. "Якщо не буде тиску і загроз, то думати будуть не про об'єднання, а тільки про верхівку партійного списку", - підкреслив Богдан Бойко.

Про плани на парламентські вибори 2002 року Бойко повідомив: "Ми хочемо, щоб був єдиний партійний список, щоб Рух визначився з союзниками", - сказав він, додавши, що при цьому можуть бути проблеми в питаннях блокування з іншими політичними силами. "Збереження НРУ – не самоціль, без НРУ представників народно-демократичних сил в Верховній Раді не залишиться - ось це вже проблема державної безпеки України".

Разом з Бойко співголовами партій обрані народні депутати Георгій Філіпчук (позафракційний) і Едуард Креч (Рух Удовенко). Останній, який відповідає за економічний блок новоствореної партії, переслідувався СБУ в середині 1990-х за зловживання службовим положенням. Тоді Креч був керівником Слов'янського хімічного комбінату, і за економічну неохайність деякий час вимушений був знаходитися в Австрії. Його ім'я пов'язували з роботою підприємством "Україна", яке контролювало майже всю хімічну промисловість держави у часи, коли у чолі СБУ знаходився Марчук.

Представники Рухів, об'єднувати які буде нова партія, по-різному "раділи" такій перспективі. Рух Удовенка, зі слів прес-секретаря партія Панамарчука, вітає всі ініціативи, "які спрямовані на відродження НРУ". "Сам факт, що йде мова про єдність Руху, є позитивним", - сказав він. На думку Панамарчука, позитивним є те, що цей процес очолює Бойко, який свого часу був одним з фундаторів НРУ і багаторічним головою секретаріату НРУ. З партії він був виключений на з'їзді в березні 1999 року разом з тими, хто виступив у фракції Руху проти В'ячеслава Чорновіла.

У той же час керівник ідеологічного управління секретаріату Руху Костенко Олександр Шевченко вважає, що установчий з'їзд вигідний тим, хто "не хоче бачити в Верховній Раді" ані представників партії Костенко, ані партії Удовенко. Все це проводиться "для розсіювання голосів рухівского електорату".

Зі слів Шевченка, представники Руху Костенко дізналися про те, що з'їзд відбудеться в суботу, з анонсів інформагентств. З його слів, до партії надходило звернення з пропозиціями про об'єднання від різних партій, в тому числі "Собору", Української республіканської партії, Руху Удовенко, партії "Реформи і порядок", Конгресу українських націоналістів, але від комітету "За єдність Руху", що виступив головним організатором з'їзду, таких звернень не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування