Прем'єра знову ховають

Вівторок, 28 листопада 2000, 14:10
Російська "Независимая газета" явно не рівно дихає до українського прем'єра. Із завзяттям, гідним застосування в інформаційних війнах, видання знову відправляє Ющенка у відставку.

"Схоже, що прогноз "НГ" щодо відставки глави Кабінету міністрів України підтверджується. Наприкінці минулого тижня Віктор Ющенко передав Леонідові Кучмі листа, що, по суті, є ультиматумом", - рапортує газета. "Независимая", усупереч запевненням прес-секретаря президента Мартиненка про недостовірність цих данних, "має у своєму розпорядженні достовірну інформацію" про те, що лист усе ж таки існує. Але, як би там ні було, кампанія проти Ющенка на сторінках газети за масштабами є аналогічною тій, у якій лінчували екс-міністра іноземних справ Бориса Тарасюка.

На думку газети, "останньою краплею, що переповнила терпіння Віктора Ющенка", стала критика політики уряду щодо переходу на грошові розрахунки з Росією. "Не маючи, як видно, можливості особисто порозумітися з президентом, Віктор Ющенко "виніс сміття з хати". Протиріччя між гарантом української конституції і главою виконавчої влади стали публічними і відкритими після того, як у минулу суботу респектабельний київський щотижневик "Дзеркало тижня" опублікував інтерв'ю з Віктором Ющенком, що відповідає всім критеріям політичного заповіту прем'єр-міністра України".

Далі газета вдаряється в переказ інтерв'ю, і доходить до висновку, що Ющенко прощається зі "своїм економічним романтизмом, вірою в те, що економічними реформами можна займатися в нестабільному політичному і соціальному середовищі, у державі, наскрізь пронизаною корупцією" etc.

Відставка прем'єра, в уяві газети, вже беззаперечний факт. "Йдучи, Віктор Ющенко вирішив голосно ляснути дверми. Фактично він обвинувачує президентську команду в тому, що вона цілком усвідомлено, виконуючи установки президента, проводила політику дискредитації уряду і, узявши на себе всю повноту відповідальності за економічне і політичне майбутнє України, відсторонила уряд від рішення доленосних економічних проблем".

"Важко представити, що Леонід Кучма відгукнеться на прохання свого прем'єра", викладені в 12 пунктах міфічного листа, вважає "Независимая". "Система київської влади побудована на принципах авторитарного президентського управління країною, псевдопарламентаризму і несамостійного у своїх рішеннях уряду, що більше нагадує пожежну команду, а не генеральний штаб керування економікою".

Газета йде ще далі і прогнозує, що Ющенко знімуть уже на цьому тижні. "Кучма навряд чи допустить, щоб наприкінці цього тижня в Мінську, під час проведення самміту СНД, Віктор Ющенко зустрівся з прем'єром уряду РФ Михайлом Касьяновим і підписав ті угоди про постачаннях російських енергоресурсів на Україну і про українські борги за газ, до яких вони прийшли в Москві 17 листопада".

На відміну від статті, яка вийшла два тижні тому, цього разу газета не повідомляє, хто з активістів української політики може стати наступним прем'єром. Проте замість "Независимой" це робить інша московська газета -"Сегодня". Як вважає видання, "Ющенко тіснить ставленик донбаських сталевих королів - глава державної податкової служби Микола Азаров, що мріє очолити кабінет".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News