Більшість бажає знати, чи правду казав Мороз

Четвер, 30 листопада 2000, 11:58
11 депутатів парламенту України, що представляють практично всі фракції і групи парламентської більшості, вимагають від голови парламенту Івана Плюща терміново створити тимчасову слідчу комісію для перевірки заяви Олександра Мороза з приводу "так званих "замовників" зникнення журналіста Георгія Гонгадзе".

Так буде називатись слідча комісія. Депутати від більшості навіть побоюються називати тих, кого мороз звинуватив у зникненні Гії – президента Кучму, голову його адміністрації Литвина, міністра внутрішніх справ Кравченка.

Крім того, депутати вирішили звернутися до "непохитного" генерального прокурора України Михайла Потебенька з проханням "забезпечити ретельну перевірку" заяви і "особисто сприяти роботі тимчасової слідчої комісії, створеній у Верховній Раді України з метою з'ясування усіх обставин цієї справи".

"Оскільки Мороз А.А. заявив журналістам, що передасть отриманий від офіцера СБУ аудіозапис депутатської комісії, вимагаємо також, щоб він обнародував прізвище особи, яка передала йому касети з ніби записами розмов президента України Л.Кучми, глави адміністрації президента України В.Литвина і міністра внутрішніх справ Ю.Кравченка, які свідчать, цитуємо Мороза А., що "президент України є замовником зникнення Гонгадзе".

Більш того на умовах забезпечення особистої безпеки пропонуємо цьому "офіцеру" виступити зі своїми "викриттями" з парламентської трибуни. Ми переконані - "сенсаційна" заява лідера соціалістів є відкритою провокацією з метою підняття власного рейтингу, істинний рівень якого народ України вже оцінив на торішніх президентських виборах.

Виступаючи ніби на захист журналіста, Мороз А.А. навпаки змусив всіх серйозно задуматися: а чи не було "справу Гонгадзе" створено штучно якраз для викиду такої піар-сенсації (не кажучи вже про нанесення удару по міжнародному іміджу України)?!

Просимо Вас особисто сприяти і безпосередньо взяти участь у роботі тимчасової слідчої комісії з метою з'ясування істини у цій справі", - цитує послання "одинадцяти" до Генпрокурора агентство Інтерфакс-Україна.

Ось імена тих, хто підписався під цим листом - постійний представник президента в парламенті Роман Безсмертний (який швидше усього і був ініціатором послання), Ігор Шаров ( "Трудова Україна"), Олександр Зінченко (СДПУ (о)), Віталій Кононов (фракція зелених), Ігор Гаврілов (фракція зелених), Олександр Волков ("Відродження регіонів"), Геннадій Удовенко (Народний Рух), Юрій Костенко (Український Народний Рух), Петро Порошенко (група "Солідарність"), Віктор Суслов ( "Яблуко"), координатор парламентської більшості Олександр Карпов (НДП). Серед них ті, хто Гію добре знав, і ті, кому він навіть руки не подасть.

Сам Плющ, до речі, поки ніяк не коментує заяву Морозу. "З одного боку, існує факт запису, але з іншого боку - заява СБУ про неможливість такого запису. Тому я ухиляюся від коментарів з цього питання, щоб не зашкодити роботі слідчої комісії", - сказав спікер, відповідаючи на запитання міністра закордонних справ Норвегії Турбьйорна Ягланда.

Від УП додамо, що не дивлячись на те, що більшість вже неодноразово нагинали, що було і в цьому випадку, сам факт звернення за ідеєю повинен був сприяти розслідуванню. Але щось в це не віриться. Невже люди, що підписали заяву, не знають, на що здатний президент? І як він висловлюється "всує"? А може, вони розраховують, що Потебенько стане "копати під президента", може навіть на допит викличе?

Між іншим, фраза "відкрита провокація з метою підняття власного рейтингу, істинний рівень якого народ України вже оцінив на торішніх президентських виборах" явно продиктована на Банківській. Бажаючі можуть порівняти з цитатою із заяви прес-служби президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування