Морозу є що сказати у суді

Четвер, 30 листопада 2000, 20:29
Слідча комісія Лавриновича з розслідування обставин зникнення Гонгадзе підготувала проект постанови парламенту про проведення за кордоном незалежної експертизи аудіозапису, обнародуваного Олександром Морозом.

Відповідаючи на питання журналістів, чи є домовленість із зарубіжними фахівцями про експертизу цієї плівки, Мороз сказав: "Є домовленості. Вони готові піти назустріч у розслідуванні цієї справи за умов офіційного звернення з боку України. Як таке, на мою думку, може бути розглянуте заява всієї Верховної Ради або її комітету".

"З іншого боку, - додав він, - і адміністрація президента, і сам президент, будучи зацікавленими у спростуванні того, що вони назвали інсинуаціями, повинні звернутися до міжнародних організацій або конкретних держав з приводу технічної експертизи запису і, до речі, з приводу експертизи тіла, знайденого у Таращі".

Відповідаючи на питання, чи є в нього відеоматеріали, що підтверджують причетність вищих посадових осіб до зникнення журналіста, Мороз сказав: "Прийде час, все буде зроблено, як слідує".

Лідер Соцпартії звернув увагу, що, коментуючи його заяву "ніхто не говорить, що це - фальшивка, депутати з більшості також. Вони дають політичну оцінку цьому кроку, вважаючи, що такі записи не можуть використовуватися, як аргумент".

"Я не займався збором інформації, прослуховуванням, більш того СБУ підтвердила висновки своїх фахівців, що це неможливе в природі. Таким чином, запис існує, і вона зроблена за допомогою якихсь оперативних методів. Тобто вона є предметом для розслідування, аргументом для розгляду питання у судовому порядку", - цитує Мороза Інтерфакс-Україна.

Кажучи про тіло, знайдене в Таращі, лідер СПУ сказав: "Мені зрозуміло, що інформація навмисно замовчується, здійснюється тиск на пресу, намагаються затушувати суть того, що відбувається".

Він висловив впевненість, що "істина буде встановлена, тим більше, що вона підтверджується конкретними речами". Так, Мороз зазначив, що "в записі голосу Кравченка (голова МВС) говориться, що їм була організована розправа над довіреною особою Сергія Головатого, його помічником. І сьогодні депутати ще раз отримали матеріал об'єднання "Ми", який був отриманий в той час, коли таке насильство творилося, з повним збігом фактів".

"У записі йде мова, що президент був обурений інформацією, яка поступила з грузинського посольства з приводу анонімного дзвінка про те, що хтось начебто бачив журналіста, що зник у Московському районі... І позавчора ми стали свідками призначення нового посла", - сказав Мороз.

Крім того, заявив лідер СПУ, як тільки перший заступник начальника Головного управління МВС України у Києві - начальник кримінальної міліції Києва Петро Опанасенко, "виконуючи свої службові обов'язки, підтвердив, що машина, яка вела стеження за Гонгадзе, мала номери, які були ліквідовані ще рік тому, Опанасенко був знятий зі свого поста". За даними агентства Опанасенко продовжує виконувати свої обов'язки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування