Країна знатиме все у п'ятницю, а можливо раніше

Понеділок, 11 грудня 2000, 12:41
У четвер парламент визначиться з датою проведення спеціального засідання Верховної Ради по справі Гонгадзе, вирішила погоджувальна рада керівників фракцій і груп. Голова комісії Олександр Лавринович пропонує провести таке засідання, наприклад, у п'ятницю. Дата проведення засідання буде визначена в день голосування за проектом.

Та ж погоджувальна рада має ухвалити рішення з приводу демонстрації у сесійному залі відеоматеріалів бесід депутатів з офіцером Служби безпеки України. З такою пропозицією до членів ради звернувся Сергій Головатий, який наполягає на відкритому режимі перегляду за участю журналістів.

Якщо депутати на це не погодяться, Головатий має намір оприлюднити касету як найшвидше і як можна більш широко. Журналістам він повідомив, що у записаній розмові з офіцером СБУ, він задавав йому питання, "яким чином здійснювався запис, яким пристроєм, де він знаходився і де знаходиться зараз". На всі ці запитання він отримав відповідь. Зі слів депутата, зустріч з офіцером СБУ "переконала його на 100%, що це - правда, що це не провокація, не провокація іноземних спецслужб".

Тим часом, Сергій Головатий і Віктор Шишкин у понеділок передали голові Верховного суду України заяву з приводу протиправних дій Бориспільської митниці, які обшукали депутатів і їх особисті речі, коли вони прилетіли після зустрічі з співробітником СБУ. "Ми вбачаємо в цих діях спробу знищення доказів по двох карних справах - у справі зникнення Георгія Гонгадзе і у справі, порушеній за фактом наклепу в зв'язку з виступом депутата Олександра Мороза", - заявив Головатий.

Попутно голові Верховного суду також передані копії протоколу, в якому зафіксовані свідоцтва людини, що передала аудіозапис розмов вищих посадових осіб, і копія відеокасети.

В неділю на ім'я генерального прокурора направлено заяву з приводу брутального поводження з народними депутатами і з проханням порушити карну справу щодо осіб, які "здійснили спробу знищити докази по двох карних справах".

Під час обговорення цього питання спікер парламенту Іван Плющ назвав те, що відбулося на Бориспільській митниці, "небажаним випадком" і попросив Головатого як досвідченого юриста "робити все у встановленому законодавством і регламентними нормами порядку".

За словами Плюща, перший заступник голови парламенту Медведчук ще 9 грудня направив листа на ім'я генпрокурора Михайла Потебенька, в якому з посиланням на закон про статус народного депутата указав на неприпустимість обшуку і затримання парламентарів.

Сам Медведчук повідомив, що минулої суботи він двічі розмовляв з Потебеньком, який доручив своєму заступнику Сергієві Винокурову виїхати на Бориспільську митницю і вивчити ситуацію. Медведчук сподівається, що вже у понеділок Генпрокуратура надасть інформацію щодо цієї справи. Обговорення проходило бурхливо, прозвучали радикальні заклики аж до негайного порушення карної справи проти співробітників Бориспільської митниці, з яким виступив Михайло Бродський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News