Диктофон під диваном Кучми
Оприлюднено текст відеозапису

Понеділок, 11 грудня 2000, 21:11
На каналі ICTV, який належить майже зятю Кучми Пінчуку, оприлюднили розшифровку відеозапису свідчень офіцера СБУ, який писав президента. Виявилось, що записуючий цифровий диктофон був за диваном президента в його кабінеті.

Розшифровка офіцера, який за його твердженням, вів запис в кабінеті Президента:

Мельниченко Микола Іванович, народився 18 жовтня 1966 року, у Васильківському районі Київської області

"Ми, члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, - пишуть народні депутати Шишкін Віктор Іванович, Головатий Сергій Петрович та Жир Олександр Олександрович, - відповідно до постанови Верховної Ради від 1 вересня 2000 року у приміщенні (з метою безпеки приміщення не зазначається) застосували відеозапис, у відповідності до вимог ряду статей Кримінально-процесуального кодексу України і отримали пояснення від Мельниченка.

- Назвіть будь-ласка прізвище, ім’я та по-батькові?
- Я, майор запасу Служби безпеки України, Мельниченко Микола Іванович.
- Назвіть, будь-ласка, свою останню посаду?
- Моя особиста посада - старший офіцер безпеки, відряджений у відділ охорони президента України.
- Ваше колишнє місце роботи?
- Відділ охорони президента України.
- Чи ви мали доступ до приміщень перебування президента України?
- Так, мав.
- В силу яких обов’язків і до яких приміщень?
- Під час виконання службових обов’язків і безпосередньо до всіх приміщень, де перебував президент України.
- Коли і за яких обставин проводився запис, який ви передали народному депутату Олександру Морозу?
- Запис, точніше документацію президента України, я почав проводити після того, як став свідком під час виконання службових обов’язків, як президент України Леонід Кучма віддає злочинний наказ і тільки після того, як я дізнався, що цей наказ виконаний, я став документувати подальші події.
- Впродовж якого часу здійснювався запис?
- Документування розмов президента України в його робочому кабінеті здійснювалося впродовж тривалого часу і тих матеріалів, повірте, досить, щоб доказати, що президент України діяв не на благо народу України і також його оточення.
- Як технічно здійснювався запис? Який саме пристрій використовувався для зняття інформації?
- Цифровий диктофон.
- Де саме і в який спосіб встановлювався пристрій?
- Цифровий диктофон знаходився беспосередньо в кабінеті президента України під диваном. Як заходимо в кабінет президента, з лівої сторони – м'який куточок, і під диваном був розташований цей диктофон.
- Чи знаходиться цей пристрій на тому ж місті до цього часу?
- На сьогодняшній день його немає.
- Де знаходиться цей пристрій?
- В надійному місті.
- Чи він є під вашим контролем?
- Так.
- Чи ви могли б його надати при потребі для проведення незалежної експертизи?
- Я готовий передати цей пристрій для проведення незалежної експертизи, але в Україні незалежної експертизи не може бути.
- Чи проводив перезапис звукозапису?
- Ті матеріали, які я передав депутату Морозу містять уривки тих записів, які в мене є. Я передав не всю розмову Кучми з Кравченком, а тільки уривки, ті, що стосувалися справи Гонгадзе, його зникнення і замовлення Кучмою на те. щоб його…
- Що спонукало вас на здійснення цих записів?
- Після того, як я дізнався, хто нами править, які накази видаються які виконуються, як офіцер, який дав присягу на служіння Україні, я не міг не задокументувати і не передати, щоб все населення дізналося про те, хто нами на сьогодняшній день править. Я це робив для того, щоб покласти край тим злочинним діям.
- Чим ви керувалися в своїх діях?
- Після того, як я дізнався про злочинний наказ і після того, як цей злочинний наказ був приведений в дію, ці обсавини спонукали мене до того, щоб почати документувати ці розмови.
- Уточніть, яка інформація, стосовно яких осіб, яких наказів є в цих записах?
- Президент України Кучма віддавав накази голові державної податкової адміністрації Азарову, міністру внутрішніх справ Кравченку, голові Служби безпеки Деркачу. Ці накази були скеровані на знищення непідконтрольних режиму опозиційних до кучми засобів масової інформації. Таких, як газети "Сільскі вісті", "Товариш", "Грані", "Вечірні вісті", "Зєркало неделі", "Свобода". Також він дава накази на придушення радіостанцій Бі-Бі-Сі та "Свобода". Це стосувалось також низки підприємств, банків, фондів. Також він віддавав накази на стосування органів судової та виконавчої влади для того, щоб придушити протидію депутатів, які намагалися щось змінити і боротися. Це такі, як народний депутат України Балашов, Головатий, Костенко, Тимошенко, Ткаченко, Мороз, Марчук, Людмила Супрун, Єрмак, Терьохін, Омельченко, а також інші призвіща, яких я зараз не пам'ятаю, але стосовно яких він віддавав накази душити. На це є документальне підтвердження.
- Чи є документальне підтвердження його наказів стосовно прослуховування народних депутатів.
- Так, є. Президент України беспосередньо віддавав накази голові служби безпеки Деркачу на прослуховування всіх і вся, а саме - Мороза, Медведчука, Тимошенко та інших. З самого початку Кучма віддавав наказ і Деркачу, і Кравченку, і Азарову такого змісту – нікого не простити, хто працює проти нас. І була команда – душити, знищувати. Чому саме Гонгадзе? Я не знаю. Кучма зателефонував голові адміністрації Литвину і дав йому вказівку, щоб той думав, як і що робити з Гонгадзе. Потім через 2-3 хвилини Литвин прийшов до президента в кабінет і там вони обговорювали. Кучма каже "може на нього є суд?", Литвин каже – "ні, нехай Кравченко подіє на нього іншими методами".
- Уточніть, будь ласка, мету здійснення запису цих розмов?
- Метою було припинити злочинну діяльність цього режиму, для того, щоб народ зміг очистися від бруду і тієї відвертої брехні, яка доноситься щоденно.
- Який ви вибрали спосіб реалізації цієї мети?
- Спосіб, який я вибрав – це документування розмов і пошук людини, яка могла б їх оприлюднити.
- Кому ви передали ці матеріали?
- Я передав ці матеріали народному депутату України Морозу Олександру Олександровичу.
- Коли ви передали ці записи?
- В середині жовтня.
- При передачі цих матеріалів ви обговорювали спосіб їх використання Олександром Морозом, чи мету використання.
- Так, при зустрічі з Морозом я поставив умову обовязковості їх оприлюднення, щоб вся громадскість дізналася про їх існування і про справжні дії президента?
- Окрім Мороза ви кому-небудь ще пропонували ці матеріали і чи мали ви намір запропонувати їх оприлюднення іншим особам?
- Я дуже довго вагався, кому передати. Після того, я зібрав ці матеріали, я переконався, що окрім Мороза немає іншої людини, якої міг би довірити. Я ні на кого іншого не виходив, окрім Мороза.
- В Україні поширена інформація, буцімто ці матеріали спочатку пропонувалися іншому народному депутату чи іншим політичним силам, але з часом нібито відбувся перерив контакту і ці матеріали буцімто потрапили до Мороза. Чи дійсно першою спробою було передати ці матеріали комусь іншому, а не Морозу, в вашого боку?
- Спроби такої не було.
- Якщо виникне потреба дати свідчення по цій справі в українському суді, ви готові це зробити?
- Так, я маю бажання повернутися в Україну і дати пояснення, дати покази стосовно того, що і як відбувалося. Я не маю бажання залишатися поза межами України - я українець, і робив все для блага України та народу. Чому я маю переховуватися? Я маю бажання повернутися.
- Чи не виникне загроза вашому життю, або здоров'ю в разі повернення до України? Як ви до цього ставитеся?
- Розумієте, у мене є сім'я, є дитина, я дивлюсь у завтрашній день. Підросте моя донька і вона скаже. Нам не відомо, якщо залишиться Кучма і його оточення, якою стане Україна. А повірте, пізнавши його, я перестав лякатися того, що зі мною відбудеться, як зі мною буде. З тим потрібно закінчувати, тому я йду на цей крок цілком свідомо.
- У вас є інші матеріали, додаткові до того, що ви передали Морозу, які ви могли б передати для подальшого оприлюднення в Україні в якості доказів того, в чому ви переконані і про що ви говорите?
- Так, у мене є матеріали, які б я хотів передати, і які я передав вам, які підтверджують ті слова, які я сказав, і які неможливо спростувати. Вони підтверджують все те, що я сказав, повністю.
- Що це буде, в якому вигляді це буде?
- Це буде на цифровому носії. Я передам матеріали розмов президента України, що засвідчують його злочинну діяльність.
- Як ви оцінюєте свої дії в світлі присяги, яку ви давали, як військовий?
- Я давав присягу на вірність Україні, народу України. Я свою присягу не порушив. Я не давав присяги Кучмі, про те, що буду виконувати його злочинні накази. В цьому відношенні моя совість чиста.

Запис проводився 7 грудня із застосуванням відео- та аудіоапаратури.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування