Парламентський бенефіс Потебенька

Вівторок, 12 грудня 2000, 14:33
Відеозапис свідчень Миколи Мельниченка був продемонстрований у вівторок у залі Верховної Ради. Відразу після цього Потебенько заявив, що плівка не дає підстав для порушення кримінальної справи. Генпрокурор дуже хоче особисто поспілкуватися з офіцером.

Крім необхідності особисто допитати Мельниченка генпрокурор збирається провести експертизу відеоплівки. При цьому Потебенько ще раз заявив, що готовий цілком забезпечити охорону офіцеру СБУ, повідомляє Інтерфакс-Україна із парламенту.

Потебенько, як і раніше, наполягає на тому, щоб Мороз дав покази щодо аудіозапису в кабінеті "гаранта". З огляду на те, що лідер СПУ вже зустрічався з заступником генпрокурора, Потебенька, очевидно, цікавлять відповіді на питання, від яких Мороз, як сказав генпрокурор у п'ятницю, "демократично ухилявся".

Потебенько також пояснив, чому Кучму він допитував не у кабінеті президента - щоб "не говорили: "президент тисне на мене у своєму кабінеті". У цьому немає ніякого порушення, додав він. Але, очевидно, останнім аргументом генпрокурора на користь того, що Кучма - головний претендент на зарахування до рангу святих, був такий. На питання Кармазина про те, чи давалася йому вказівка щодо порушення кримінальних справ по відношенню до опонентів президента, Потебенько сказав: "Ніяких вказівок президент мені не давав".

Ще перед демонстрацією відеозапису Потебенько завірив, що працівникам прокуратури "не буде дозволено втручатися в політику". Вже після відеосеансу, відповідаючи на питання Мороза про те, чи буде покараний міністр внутрішніх справ Кравченко, генпрокурор заявив: "Якщо буде доведено, що міністр вчинив злочин, він буде притягнутий до відповідальності". У зв'язку з цим другим претендентом на зарахування в ранг святих можна вважати самого Потебенько.

Також Потебенько в парламенті "із жалем" визнав, що огляд у "Борисполі" особистих речей депутатів був порушенням закону. Генпрокурор пообіцяв покарати винних і активно почав пошук крайнього. Потебенько запевнив, що прокуратура обов'язково відреагує на інцидент в аеропорту. Адже, із гіркотою додав він, "до дотримання закону про статус народного депутата ще не всі відносяться відповідально".

Потебенько не став уточнювати, хто такі таємничі "не усі", тому що перевірка інциденту на митниці продовжується. Остаточно її планується завершити завтра, передає Інтерфакс-Україна. До пошуку крайніх підключилася і держмитниця. Ще в понеділок її керівник Соловков заявляв, що їм за допомогою СБУ вдалося дізнатися про контрабанду діамантів, яка прилетіла одним рейсом із депутатами. А у вівторок виявилося, що держмитниця не отримувала жодних вказівок для затримання й обшуку народних депутатів.

Більш того, Соловков запевнив, що керівництво митної служби вбачає в діях співробітників Бориспільської митниці порушення законодавства. Далі випливає найкрасномовніша фраза - за словами Соловкова, співробітники, причетні до цього, відсторонені від виконання службових обов'язків. У зв'язку з цим очікується, що визнаний винним навряд чи буде носити погони вище лейтенанта. А від себе УП вважає не зайвим доповнити, що теперішній шеф СБУ Деркач до керівництва спецслужбою був головним митником країни.

У вівторок о 16 годині Верховна Рада голосуватиме за постанову з рекомендацією Кучмі звільнити Соловкова, Кравченка та Деркача.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування