Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Страх і відраза" у парламенті

Вівторок, 12 грудня 2000, 16:53
Деркач і Кравченко відкидають всі обвинувачення, засновані на "аудіокасеті Мороза" і відеозаписі свідоцтв Мельніченка. Злочинні накази від Кучми не отримували, телефони не прослуховували, відеокасету не псували…

 Микола Мельниченко (у центрі)
Микола Мельниченко (у центрі)
 
Кравченко почав свій виступ із звіту про його нещодавню зустріч в аеропорту з Марчуком, який розповів йому, що у часи президентської кампанії до нього в штаб невідомий приніс відеокасету. На ній був зафіксований "якийсь полковник МВС, який повідомляв про проведення відповідних дій по знищенню Чорновіла і Вітренко". Оскільки "ексцес з Вітренко був розкритий", касеті хід не дали, додав Кравченко, чим спричинив обгрунтоване обурення лідера прогресивних соціалістів.

На численні запитання депутатів до Кравченка про те, чи належить голос на "аудіокасеті Мороза" особисто йому, головний міліціонер не дав прямої відповіді. Тримався менш поважно, ніж звичайно. Говорив, злегка розтягуючи слова. Враження таке, що або сильно втомився, або випив "чарку" горілки, або конячу дозу валеріанки.

По ходу справи міністр зазначив, що "звинувачувати може лише народний суд" на основі даних експертизи і розслідування. Ці слова показали - Кравченко хвилюється, бо в нашій країні звинувачує прокурор, а рішення виносить суд, але не народний. І де ж він такого наслухався?

Не відповівши на жодне з запитань про причетність до зникнення Гонгадзе, Кравченко під крики "вбивця!" з депутатського залу покинув трибуну парламенту. Самою повною фразою з усього сказаного була "офіційна заява", що "дійсно, по роду служби я неодноразово докладав президенту про ситуацію в країні, однак ніяких доручень у відношенні Гонгадзе від Кучми не отримував".

Депутати всіляко схиляли Кравченка до відставки, але він не піддався.

Іншу тактику обрав Деркач, що виступав перед Кравченком - він все заперечував. Керівник СБУ відкинув обвинувачення в тому, що його відомство прослуховує кабінети високих чиновників. "Ніколи ні вас, ні прем'єр-міністра не слухали", - відповів Деркач Морозу, який задав йому питання, "по якому праву СБУ прослуховувало кабінети прем'єр-міністра, віце-прем'єрів" і його кабінет в бутність спікером парламенту. Спікер парламенту Іван Плющ нарвався на аплодисменти, коли продемонстрував своє спокійне ставлення до загальної прослушки: "А я завжди в цьому випадку говорю - нехай слухають, хай їм позакладає".

А коли головний "антимафіозі" Омельченко черговий раз закликав голову СБУ піти у відставку з різних причин, Деркач сміливо відповів: "На моїх руках крові немає, і все, що ви кажете, - наклеп".

З'ясувалося, що з офіцером СБУ Мельніченком Деркач не знайомий, не знає він і про те, чи велося за багатьма депутатами спостереження, і чим займається "7-ий підрозділ МВС".

Деркач каже, що не давав вказівки на досмотр депутатів на Бориспільській митниці. Зі слів шефа спецслужби, ніхто з керівництва служби безпеки не давав команду на вилучення в депутатів відеокасети. 3 грудня почалася операція з перехоплення діамантів, тоді вилучили першу партію діамантів у Дніпропетровську, а 6 грудня відповідні орієнтування були направлені до держтаможні і до всіх аеропортів.

Правда, тоді залишається незрозумілим єдиний момент. Якщо інцидент у "Борисполі" був акцією з боротьбі з контрабандою, то чому тоді голова державного митного комітету Соловков заявив, що ті, які проводили обшук "будуть звільнені з роботи". І це до того, як, за його ж визнанням, в діях митників ще має розібратися генпрокуратура.

Деркач не знає, хто були ті четверо, які супроводжували депутатів у літаку з Вени до Києва і пройшли держкордон без документів. "Я не знаю, хто це такі. В нас немає можливості супроводжувати когось в літаку".

Депутати декілька разів ловили силовиків на брехні, але ті, як завжди вели себе нахабно і незворушно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування