Кучма уникає прямих відповідей. І кризи в державі немає

Середа, 13 грудня 2000, 11:35
Кучма не давав "ніяких протиправних доручень правоохоронним органам щодо Георгія Гонгадзе та інших журналістів". Саме в такому формулюванні "гарант" знову робить виправдовувальну заяву за допомогою свого прес-секретаря Мартиненка.

На традиційному брифінгу в середу Мартиненко повідомив роздуми "гаранта" з приводу останніх подій: "Має місце широкомасштабна провокація". Однак Кучма в черговий разом не наважився донести до громадськості, чи належить йому голос на касеті Мороза. Мартиненко ж просто ще раз послався на заяву прес-служби Кучми, яка у день оприлюднення аудіокомпромату заявила, що касета "фальшивка".

Крім того, що Кучма не упізнав свій голос на касеті, він не бачив і відеосвідчення Мельниченка, який, за зізнанням прес-секретаря, "дійсно працював в Управлінні Державної служби охорони". "Президента у Верховній Раді у вівторок не було, тому він цю касету не дивився", - повідомив Мартиненко. Правда, є й альтернативна інформація. Відомо, що "гарант" у вівторок проводив нараду з соціальних питаннях на Банковій, і дуже часто виходив із залу засідань. А в приміщенні адміністрації президента за спеціальним каналом проводиться пряма трансляція Верховної Ради. Але Мартиненко міг і не знати, чому так не сиділося на місці "гаранту".

За словами Мартыненко, Кучма бачив тільки ті моменти, що були передані в новинах телебачення. Який канал пропаганди приймають на Банковій, прес-секретар теж не уточнив. Але пообіцяв, що Кучма дасть свою оцінку діяльності правоохоронних органів після розгляду усіх фактів, у тому числі огляду депутатів на Бориспільській митниці.

Ще на брифінгу в середу Мартиненко майже як практикуючий політтехнолог поділився думкою щодо аудіокомпромату. Події "розвиваються за логікою скандалу, а не пошуку істини", заявив спікер Кучми, що послався на думку експертів. Які в свою чергу вважають, що події розвиваються за законами "розкрутки кампанії". Як вважає прес-секретар "гаранта", касети і факти обприлюднюються "за принципом підтримки уваги громадськості".

Однак усе це не призвело до того, що в країні почалася політична криза. Більш того, для цього немає "жодних підстав". Те, що вчора відбувалося в парламенті, він назвав "нормальною парламентською процедурою". Хоча депутати розглядали "дуже важке і незвичне для них питання", "усе відбувалося в регламентних нормах Верховної Ради". Ну а криза починається, в уяві Мартиненко, коли "існують нерозв'язні протиріччя між гілками влади". А зараз цього немає, повністю впевнений спікер "гаранта".

На думку Мартиненка, "дуже важко говорити про законослухняність" офіцера охорони Мельниченка. Він мав передати всі наявні матеріали, або хоча б копії, у прокуратуру. "Якщо він їх не передає, те він їх приховує", - сказав Мартиненко. У цій ситуації, відзначив прес-секретар, виникає питання, що "усе це робиться для того, щоб не встановити істину, а підтримувати напруженість для цієї справи".

Однак відповіді на конкретні питання - де знаходяться ті потужні спецслужби, що застукали Кучму - Мартиненко не знає. "Оскільки в цій справі питань більше, ніж відповідей, то називати, які це спецслужби і країни, просто неможливо", - сказав прес-секретар. "Давайте зачекаємо", - додав він.

На думку прес-секретаря, в існуючій ситуації прогнозувати дії протилежної сторони "складно". "Важко сказати, що їм спаде на думку ще", - зауважив він.

Мартиненко також повідомив, що Кучма вимагає провести експертизу таращанського трупа "так швидко, наскільки можливо". На думку Кучми, це прояснить долю журналіста, передає Інтерфакс-Україна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування