Депутати вимагають звільнення Деркача і Соловкова

Четвер, 14 грудня 2000, 10:54
О 12.30 почнеться спеціальне засідання парламенту у справі Гонгадзе. На засідання запрошені керівники силових відомств - міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, генеральний прокурор Михайло Потебенько, голова Служби безпеки України Леонід Деркач, повідомляє Інтерфакс-Україна. Однак проблема полягає в тому, що у середу вони отримали відповідні листи із запрошенням прийти до парламенту на 16 годину.

За таке рішення одноголосно проголосували 324, 60 не голосували.

Відразу перед цим Верховна Рада ухвалила рішення рекомендувати президенту Кучмі терміново звільнити з посад голови Служби безпеки України Леоніда Деркача і Державної митної служби Юрія Соловкова.

Напередодні парламентарі провели тривалі переговори з президентом. За одними даними президент категорично відмовився здавати силовиків, по інших погодився спустити процес імплементації на гальмах в обмін на "розтерзання" Деркача і Соловкова. У будь-якому випадку таке рішення означає початок розколу в до цього більш-менш стійкій більшості, оскільки мова йде про долю холдингу "СБУ і Син". Голосування виділило з більшості саму велику після комуністичної фракцію "Трудова Україна". Якщо президент погодитися з рішенням парламенту, Деркач маленький загубить своє значення і не пробачить цього своїм опонентам.

За таке рішення проголосували 231 депутат ( при мінімально необхідних 226 голосах), проти - 6, утрималися 8, не голосували 120 з 365 депутатів, що зареєструвалися в залі.

Депутати також планують негайно приступити до подолання президентського вето на закон "Про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України". Національній телекомпанії України доручено повністю транслювати засідання парламенту в четвер.

Це рішення, передає кореспондент агентства, прийняте в контексті питання про зникнення Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування