Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Запис - фальшивка". Деркач усе відкидає

Четвер, 14 грудня 2000, 17:28
Через три місяця після зникнення Георгія Гонгадзе в СБУ немає жодних даних, які дозволили б знайти журналіста. Але вже зараз, до проведення експертизи, Деркач називає аудиокомпромат "фальшивкою".

Деркач ухилився від відповіді на питання, як можна давати висновки про те, що запис - фальшива, до проведення експертизи, передає з Верховної Ради Інтерфакс-Україна. Шеф СБУ удостоїв депутатів тільки лаконічним коментарем про те, що "цифровий запис може бути сфальсификовано будь-яким фахівцем високого класу".

З огляду на свою невинність, Деркач відмовився добровільно піти у відставку. На заклик депутата Алли Александровської із фракції Компартії зробити це, щоб можна було провести "об'єктивне службове розслідування й у такий спосіб довести власну правоту і чесність", Деркач відповів у фірмовому стилі: "Піти у відставку і захистити свою честь? Я вважаю, що це - неправильно". Що саме неправильно - перше або друге - Деркач не уточнив.

"За час мого керівництва СБУ жодного доручення протиправного характеру нам не віддавалося", - надійшла традиційна відповідь із вуст глави спецслужби.

"Кожному елементарно грамотному фахівцю відомо, що знімати інформацію з каналів лінії зв'язку, фіксувати розмови в помешканні, що використовується керівниками держави неможливо через причини організаційного, технічного і фізичного плану". Такими словами шеф СБУ намагався погасити хвилю депутатського гніву.

Деркач також пояснив, що кожний офіцер департаменту урядового зв'язку СБУ може заходити і знаходитися в цих помешканнях тільки в присутності представників Держохорони. Щоправда, не зрозуміло, як цей факт може дискредитувати заяви Мельниченка, адже він був саме офіцером Держохорони.

Ще Деркач повідомив, що всі роботи на засобах урядового зв'язку в цих помешканнях документально фіксуються. І, мовляв, система "організаційно-технічних заходів" не дозволяє це зробити непомітно. Однак знову не зрозуміло, до чого тут зв'язок, якщо диктофон знаходився під диваном.

Але де Деркач загубив святу впевненість, так це в розслідуванні справи Гонгадзе. 7 грудня Потебенько доручив проведення подальших оперативно-слідчих заходів Службі безпеки Україні. Для укомплектування оперативно-слідчої групи додатково виділена група "найдосвідченіших співробітників СБУ", залучені відповідні підрозділи центрального і регіональних управлінь Служби безпеки. Співробітники СБУ опитали 86 осіб, що контактували з журналістом напередодні його зникнення, або тих, хто міг знати про його месцезнаходження. Але все рівно на сьогоднішній день не отримані дані, які б дозволили знайти Гонгадзе, заявив Деркач.

Відповідаючи на інші питання, шеф СБУ завжди знаходив, що сказати. Головатому, якому стало цікаво, на якій підставі Деркачу і його сім'ї виділена охорона зі співробітників спецпідрозділу "Альфа" у складі 12 осіб за рахунок бюджету, глава СБУ пояснив - декілька разів надходила інформація про підготування замахів на нього і його сина Андрія Деркача. І охорона була надана відповідно до чинного законодавства.

Але гомеричних регіт депутатів викликала наступна відповідь Деркача. Виявляється, "без дозволу і без підстав ніхто нікого не слухає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...