Справа Гонгадзе наближається до розв‘язки

П'ятниця, 15 грудня 2000, 00:29
Цього або наступного тижня стануть відомі результати судово-медичної експертизи щодо таращанського небіжчика. Про це заявив заступник генерального прокурора Олексій Баганець, на якого покладений контроль розслідування справи Гонгадзе.

Трибуною для цієї обіцянки став помаранчовий канал Пінчука - ICTV, який з понеділка веде кампанію пошуку істини в іншій справі - "касети Мороза". Запросивши до студії Баганця, "три К" (Княжицький, Куліков і Кисельов) щосили розкручували гостя на зізнання. Але єдиною справді новиною стало повідомлення про швидке оголошення результатів судмедекспертизи.

Правда, Баганець ще вигадав офіційну відмовку, яка з'ясовує, чому родичам досі не показали прикраси, знайдені у Таращі. Виявляється, це заборонено доти, доки не буде висновків експертизи. Навіть сам Баганець бачив тільки фотографії прикрас. Що заважало показати їх близьким Георгія – заступник генпрокурора не уточнив.

Зате прокуратура продовжує активно розкручувати версію про те, що прикраси були підкинуті. "Згідно з протоколом на місці знахідки вони не були встановлені. З'явилися вони в акті розтину тіла, підготованому таращанським судмедекспертом. У процесуальному порядку вони оформлені не були, а з'явилися потім, коли їх передали міліції", - заявив Баганець. Тому зараз "ми сумніваємося у порядності експерта".

Інша історія – з осколками, що були знайдені в руці таращанського небіжчика – змусила Баганця вдаритися в містику: "До Таращі приїжджали особи зі сторони Гонгадзе. І експерт після того, як був зроблений розтин тіла, нібито склав довідку, і вже після того нібито знайшов осколки. І один з них нібито забрали друзі Гонгадзе".

Баганець відмовився від зустрічі зі співробітниками УП, тому повідомляємо, що розтин експерт провів в морзі одразу після виявлення тіла, тобто 3 листопада. І тільки в день нашого прибуття до Таращі, 15 листопада, експерт виявив осоколки якраз в тих місцях, де у Георгія було поранення. І ми дійсно забрали один з осколків з собою. І слава Богу, тому що тепер в нас є з чого провести незалежну експертизу…

Прокуратура звернулася до мами Георгія з питанням, чи є у неї медичні документи, що підтверджують факт поранення під час війни на Кавказі. Зі слів Баганця, Леся Гонгадзе повідомила, що у неї такі матеріали є, але надати іх відмовилася. Ситуація цікава, адже заступник міністра внутрішніх справ Джига демонстрував карту поранення ще на прес-конференції у жовтні. І отримав він ці документи саме від Лесі Гонгадзе.

"Три К", які виступають, начебто, опонентами влади, що шукають істину, також дуже хотіли знати, чому прокуратура постійно щось приховує і недоговорює. Як виявилося, цьому заважає закон, бо надавати інформацію – це тільки "право, а не обов'язок" слідчого прокуратури. І тільки він вирішує, що і коли винести на суд громадськості.

Однак апогеєм прозрінь учасників пропаганд-шоу стали роздуми про те, чи властиво Кучмі і його друзям матюкатися в неформальній обстановці. "Більшість людей, які їх знають, кажуть, що таку лексику вони не вживають, - заявив Княжицький, проте потім уточнив. - Не в такій кількості, не в такій ситуації, не в такій послідовності". Ще Княжицькому закортіло дізнатися в заступника генпрокурора, скільки ж там голосів, на цій плівці Мороза. "Ось в одному місці голос схожий на голос Литвина, але там ще хтось є?" (Крім Кучми - мається на увазі, як виходить, перший фрагмент аудіокомпромату.) На це сам Баганець, почервонівши, зізнався, що нічиїх голосів він не впізнав.

Враховуючи, що прокуратура "ніяким чином" не впливає на проведення експертизи, Баганець не знає, скільки часу займуть фонографічні дослідження касет Мороза. "У практиці бувало, що і чотири місяці". Головне, щоб не три роки.

А на пропозицію самого "аткровєнного" з "трьох К" – Кисельова – порушити кримінальну справу за шпигунство, Баганець повідомив: "Одні пропонують проти Мельниченка, інші проти Мороза, а ми будемо чинити згідно з Конституцією".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...