Таємний запис пов’язує лідерів країни з обезголовленим тілом
Українського президента звинувачено у замовленні вбивства журналіста

П'ятниця, 15 грудня 2000, 13:14
Український уряд здригається під вагою зростаючого корупційного скандалу за участю Президента Леоніда Кучми, низки таємно записаних плівок лайливих розмов та обезголовленого тіла, яке вважається тілом зниклого журналіста.

Парламентський комітет провів весь вчорашній день, намагаючись розібратись у бруді звинувачень з метою докопатись до істини у цій справі.

Вони перевіряли свідчення колишнього охоронця президента, який стверджує, що він поставив цифровий диктофон під президентським диваном, записуючи розмови, у яких Л.Кучма нібито наказував високим посадовим особам позбутися журналіста.
Ці плівки були оприлюднені головою опозиційної Соціалістичної партії Олександром Морозом, який охарактеризував їх як незаперечний доказ, який пов’язує Л.Кучму із зникнення Георгія Гонгадзе, редактора української Інтернет-газети, яка головну увагу приділяла корупції.

Президент заперечує, що на плівці записаний його голос, та відповів звинуваченнями у наклепі. "Відбувається широкомасштабна провокація,"- процитував Л.Кучму його речник.

Голландські експерти кажуть, що плівки не були редаговані або монтовані, хоча ніхто не зміг довести, що голос належить президентові.

Г.Гонгадзе зник 16 вересня. За умов зростаючого тиску щодо проведення ретельного розслідування Л.Кучма сказав, що він сам буде слідкувати за веденням справи, але жодного викриття так і не сталось.

Колишній офіцер служби безпеки, майор Микола Мельниченко, каже, що він почав підслуховувати президента після того, як він був розчарований тими зловживаннями владою, які він побачив на найвищих щаблях влади. Він каже, що він сподівався "зупинити кримінальну діяльність цього режиму". Зараз він переховується закордоном.

На цих плівках можна почути, як голос подібний до голосу президента обговорює грубою мовою найкращі шляхи позбавлення від "покидька" Г.Гонгадзе. У запису немає обговорення вбивства і врешті решт вони вирішують провести операцію з викраденням.

"Я тобі кажу, позбавтесь від нього; викиньте його. Віддайте його чеченам… (нерозбірливо) и потім хай викуп за нього просять," – наказує голос. "Роздягніть його, чорт, залиште його без штанів. Хай посидить. Просто зробіть це, чорт."

Обезголовлений знівечений труп був знайдений неподалік від Києва 3 листопада. Слідчі сказали, що тіло неможливо впізнати, оскільки голову не змогли знайти, а його руки були оброблені кислотою, щоб знищити відбитки пальців.

Але родина Г.Гонгадзе переконана, що це його тіло: кажуть, що ювелірні вироби, які належали йому, були знайдені поруч з тілом, а рентгенівський знімок його лівої руки показав наявність осколків – він отримав поранення, коли працював військовим кореспондентом.

Л.Кучма звинуватив своїх опонентів у спробі спровокувати кризу у державі як раз у той момент, коли світова увага зосереджена на Україні через сьогоднішнє закриття Чорнобильської АЕС. Він також стверджує, що весь цей скандал був організований західними секретними службами, які стурбовані зміцненням зв’язків України з Росією.

Інші коментатори висловлюють думку, що вбивство Г.Гонгадзе було замовлено можновладними діловими фігурами, яким шкодили публікації в "Українській правді".
Олександр Лаврінович, голова парламентської комісії, яка розслідує зникнення журналіста, каже: "Тіло було перевезено до Києва у середині листопада і ми все
ще не маємо позитивного результату експертизи – це надзвичайно довго".

"Ніхто не повідомляє, які саме аналізи проводяться і скільки ще буде продовжуватись експертиза, через що підривається довіра до самого процесу".
"Ми також стурбовані тим, що не проводиться офіційна експертиза плівок. Це є відповідальністю прокуратури, до якого були направлені записи. Ми навіть не маємо уяви чи вони взагалі збираються це зробити."

The Guardian

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування