Плівки "Київгейту" додають загадковості у справі з обезголовленим тілом

П'ятниця, 15 грудня 2000, 13:20
Обезголовлене тіло, продажний охоронець та низка інкримінуючих плівок знаходяться у центрі скандалу, який зворушив Україну та ставить під загрозу можливості Президента Леоніда Кучми уціліти у цій ситуації.

Таємниця місцезнаходження автора журналістських розслідувань та серія записів, які безпосередньо пов’язують Л.Кучму з його зникненням, привела цю колишню радянську республіку до найгіршої політичної кризи з часів здобуття незалежності у 1991 р.

З безпечного секретного місця десь у Європі чоловік, який стверджує, що він був майором підрозділу президентської безпеки, заявив цього тижня, це він зробив сенсаційні записи, сховавши диктофон під диваном у кабінеті Л.Кучми.

"Я мав на меті зупинити кримінальну діяльність режиму та дати людям можливість очиститись від бруду та відвертої брехні," – говорить Микола Мельниченко на відеозаписі, який був показаний в українському Парламенті.

Свідчення М.Мельниченка є останнім викриттям у скандалі навколо долі журналіста та аудіо записів. Їх зміст є настільки вибухонебезпечним, а мова на них є настілки непристойною, що вони навіть порівнювались з Уотергейтськими плівками, які скинули Ричарда Ніксона. Президент та його радники повністю відкидають звинувачення, що на плівках записані їх лайливі голоси.

Л.Кучма піддав критиці, що він називає змовою "з метою виставити Україну перед світом як нецивілізовану країну з диким та темним суспільством". У телевізійному зверненні до народу минулого тижня він сказав: "Україну підштовхують до прірви хаосу, анархії та розвалу громадського життя".
Хто б то не був, чиї голоси чути на плівках, лайки, антисемітські глузування, цинізм та неповага до преси, прокуратури та опозиції шокували 50 мільйонне населення України.

Одним з об’єктів їх ненависті є "виродок" та "сучий син" по імені Георгій Гонгадзе, журналіст, який "вже просто зайшов занадто далеко".

"Я тобі кажу, вивезіть його та викиньте. Віддайте його чеченкам, а потім хай викуп просять", - каже голос, подібний до голосу Л.Кучми. "Вивезіть його, роздягніть, залиште його без штанів, хай сидить там".

Коли записи були оприлюднені минулого місяця, згадки про Г.Гонгадзе, редактора електронної газети журналістських розслідувань "Українська правда", викликали жах, оскілки вінзник у вересні за підозрілих обставин. Обезголовлений труп, руки якого були знівечені, щоб неможливо було зняти відбитки пальців, був знайдений на окраїні Києва у листопаді.

Тіло не було ідентифіковане, але його друзі та родина кажуть, що на тілі було знайдено ювелірні вироби, які належать Г.Гонгадзе.

Плівки були оприлюднені О.Морозом, лідером Соціалістичної партії України, противником Л.Кучми, але звук на них досить уривчастий. Водночас, одна закордонна експертиза визнала, що ці записи не є монтажем.

"Як офіцер, який присягав на вірність Україні, я повинен був зробити та передати ці записи, щоби люди дізнались, хто ними править," – сказав майор, який стверджує, що він зробив записи, коли на відеозапису його спитали, чому він підслуховував свого президента.

Колишній розробник ракет та лідер України з 1994 р. Л.Кучма був нерішучим прибічником економічних реформ у країні, яка у значній мірі залежить від свого гігантського сусіда – Росії.

Здається, що скандал навколо "плівок Г.Гонгадзе" нібито дався взнаки на 62 річному Президенті, який виглядав стомленим та дратівливим під час своїх останніх появ на публіці.

Ця криза сталась у поганий момент – як раз у канун закриття на цьому тижні Чорнобильської АЕС, події, яка викликає непересічний міжнародний інтерес.

The Daily Telegraph

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування