Вечори на хуторі близ Таращі

П'ятниця, 15 грудня 2000, 15:25
У Таращанскому районі готується провокація. Група російських технологів пропаганди і знімальна команда одного з телеканалів готують містичну легенду, згідно з якою "ледве не Мороз убив Гонгадзе".

У п'ятницю депутат фракції соціалістів Станіслав Ніколаєнко повідомив в інтерв'ю журналістам, що "із Росії прибула спецгруппа іміджмейкерів, які мають великий досвід провокацій". А у Таращу уже виїхала телегруппа одного з українських каналів. Інформація про це надійшла до соціалістів "від наших товаришів".

За словами Ніколаєнка, якого цитує Інтерфакс-Україна, заступник глави районної держадміністрації повинна нібито засвідчити, що "люди, які мають відношення до СПУ, возили тіло журналіста Георгія Гонгадзе до того, як воно було виявлено". "Будуть говорити, що убитого возили люди Мороза, не знали, куди його діти, а потім там закопали, тобто чи не Мороз убив і возив це тіло і ховав його в Таращі", - заявив Ніколаєнко.

Сам Олександр Мороз в інтерв'ю УП "категорично" спростував інформацію про ніби причетність його довірених осіб до яких-небудь дій з тілом, що було знайдено у Таращі.

"Це чистої води провокація. Нічого подібного не було", - заявив він. Напередодні постійний представник президента у парламенті Роман Безсмертний заявив, що "тіло безконтрольно переміщалося по Таращі. І це робив один з помічників народного депутата".

Як повідомив УП сам Роман Безсмертний, а також лідер "Відродження регіонів" Олександр Волков, один з представників місцевої адміністрації у Тараще готовий свідчити про те, що соратник Олександра Мороза по партії заступник головного лікаря районної лікарні ніби переховував тіло протягом двох днів. Однак керівники СБУ, МВС і Генпрокуратури, що виступали в цей же день з парламентської трибуни, нічого подібного не заявляли. Юрій Кравченко, щоправда, повідомив про порушення процесуального законодавства під час зняття прикрас з тіла.

"Чи не дивно, що така інформація вперше оголошується через півтора місяці, як було виявлене тіло, і через місяць після виступу з цього приводу з парламентської трибуни першого заступника міністра внутрішніх справ?", - задав питання Мороз.

Коли ми, колеги Георгія, прибули до Таращі, ніхто з тих, з ким ми розмовляли, не згадували про схожий інцидент з тілом. Зі слів таращанського експерта Ігоря Воротинцева слідує, що під час ексгумації тіла були присутні обласний прокурор Бабенко і головний судмедексперт Ураїни Шупик.

Дійсно, тоді на тілі ніхто не помітив прикрас, і тільки в морзі, очистивши тіло від землі, експерт виявив браслет і перстень. Про що одразу ж повідомив місцевій районній міліції. Отримавши цю інформацію, міліція просіяла грунт у місці поховання, де виявила талісман і шматок розірваного ланцюжка.

Ще одна інформація про майбутній акт викриття пролунала у четвер в ефірі каналу ICTV, який став центральним рупором по відбілюванню Кучми. Один із керівників "помаранчового" телебачення Княжицький повідомив, що в Таращу виїжджає телегруппа. Мета - у неділю повідомити країні правду про неопознаний труп. Також відомо, що Пінчук, який контролює ICTV, під час останньої президентської кампанії Леоніда Даниловича активно залучав російських політтехнологів.

Як повідомив Ніколаєнко, насправді таращанская історія розвивалася трохи за іншим сценарії. Після того, як експерт у Таращі видав журналістам довідку про те, що тіло належить Гонгадзе, вони звернулися "до наших людей, очевидно, до Мороза", із проханням дати допомогу в перевезенні тіла в Київ.

За словами Ніколаєнка, Мороз звернувся до свого помічника, що у свою чергу почав звертатися до керівників господарств і підприємств району з проханням дати вантажівку, про що стало відомо керівництву району. Водночас, нагадав Николаенко, коли машина для перевезення була знайдена і під'їхала до моргу, тіла там не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...