"Я не супермен". Одеське зізнання Кучми

Неділя, 17 грудня 2000, 19:50
"Гарант" знервувався та відповів тирадою в стилі "ето нє мужикі". Кучму навіть в Одесі спіймали питанням про політичну ситуацію в країні після появи аудіовідеокомпромату.

Цікавість журналістів явно не сподобалась Кучмі: "Треба їхати в Одесу, щоб задати таке питання?" Потім був неочікуваний поворот тиради "гаранта". Він, виявляється, був на Привозі, і йому сказали, за всім цим треба шукати жінку. Одеський губернатор, який стояв позаду, почав посміхатися. Кучма дав заднього ходу і заявив, що він з цим не погоджується. Здавалося, дрібниця, а Юлії Володимирівні вітаннячко передав. (Адже не Мадлен Олбрайт мали на увазі загадкові радники Кучми з Привозу).

Потім "гарант" почав по суті: "Треба так не любити Україну, щоб піти на таку провокацію". Відразу за цією реплікою – знаковий момент. "Я не супермен, я звичайна людина зі своїми "за" і "проти". Якщо не зраджує журналістська пам‘ять, останній раз про те, що "я не ангел", публічно зізнавався Павло Іванович Лазаренко на прес-конференції у Києві в проміжку між повернення зі Швейцарії і затриманням у США.

Після "я не супермен" Кучма почав стару пісню з початку: "Я категорично відкидаю всі звинувачення". Далі "гарант" традиційно покрутив біля лоба, говорячи про відсутність у всьому цьому здорового глузду.

Як здалося Кучмі, особливо все це почало нагадувати фарс, коли він дізнався, що "президент давав завдання зробить теракт в присутності голови СБУ, генерального прокурора, поліції (!), налогової служби". Висновок – у фірмовому стилі: "Щось поїхало у когось…". (Раніше було "шарікі за ролікі".) Якщо послуговуватися логікою Леоніда Даниловича, він мав давати наказ у відсутності голови СБУ і поліції, тобто на рівні гіпнозу.

Далі Кучма намагався продовжити грати в логічні ігри з пресою. "Всі розуміють, що хто голосував би за Вітренко, не буде голосувати за Кучму". Наскільки не зраджує пам‘ять, метою теракту проти Вітренко у показах Мельниченка було названо не перехопити голоси "нашої Наташи", а повісити на Мороза спробу вбивства політичного опонента.

Про те що відбувається на майдані Незалежності, "гарант" теж обізнаний. "По-перше, там дві сторони присутні, а, по друге, ми знаємо, як це іноді організовується". Звідки знаєте, Леоніду Даниловичу, ви ж газет не читаєте і брудні методи не використовуєте?

Як там не було, враховуючи ці "по-перше" і "по-друге", Кучма "не бачить в ніякому разі ніякої політичної кризи". "Але я кажу, що я людина, і в мене зарубини на серці залишаться, це обов‘язково", - розповів гарант про своє тонке сприйняття світу.

"У мене головне завдання перед правоохоронними органами – перше, це Гонгадзе, чи живий він, чи, не дай Боже. І друге – хто за цим стоїть. Ви ж розумієте, майор – це смішно, - розповів Кучма і продовжив, - Я вважаю, Мороз – це просто рупор, який озвучив, а тепер не знає, що далі робити".

Є у гаранта і версія, що підштовхнуло лідера соціалістів на цей крок: "Про нього почали забувати в Україні, і він вирішив нагадати про себе". А після того, що він зробив, Мороз автоматично стає ворогом України, адже "ця акція направлена не проти президента Кучми, а проти України і її народу".

Весь цей монолог закінчується умовиводом "гаранта". Виходить, що люди, які відстоювали принципи "чим гірше в Україні, тим більше шансів прийти до влади", переконуються, що їх час минув. Адже "наступають суттєві зміни на краще в економіці та намітилась конструктивна співпраця між урядом, президентом і більшістю в парламенті". "Я б міг продовжити цей діалог, але вважаю, що достатнє". В одному проблема – це був не діалог, а монолог.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування