Групове згвалтування ефіру

Вівторок, 19 грудня 2000, 23:14
Вечір вівторка приніс свіжі враження від взаємовідносин між Банківською і людьми, які претендують на титул телемагнатів. Володарів українського медіа-простору просто використовують, при цьому вибору ним не залишають аніякого.

Жах ситуації в тому, що незалежного телебачення, не дивлячись на записи в складі засновників телеканалів, в Україні просто немає. Просто на одних є більші важелі впливу, на інших – менші. Але немає жодного, який пошле на фіг у відповідь на дзвінок з адміністрації. Тому що ніхто не хоче залишитися завтра безробітним. Сама легка форма наслідків відхилення від генеральної лінії залишитися нудьгувати вдома, коли журналістів інших телеканалів візьмуть на борт літака "гаранта", коли той полетить наводити мости дружби. Або коли відео із закритої прес-конференції твої журналісти будуть переписувати у колег з інших телеканалів, що зуміли більш гнучко прогнулися і яких запросили, а тебе ні. Уміння слухати артикуляції глашатаїв головного боса бере в заложники професійні якості і таланти журналіста.

На всіх недержавних телеканалах працюють талановиті журналісти і випускаючі редактори, які напевно люблять похвалитися, що вони впроваджують у себе західні принципи об'єктивності і рівного доступу до мікрофону всіх сторін конфлікту. Напевно, багато хто з них устиг і постажуватися за кордоном, і попрацювати в корпункті західного ЗМІ в Україні.

Не дивлячись на це, резолюцію Банківської телевізійні служби загальнонаціональних недержавних каналів виконали чітко. Всі - і ТСН Волкова, і "Подробиці" об'єднаних "соціал-домкратів", і ICTV Пінчука, і "Вікна" з "Репортером", що декларують російських акціонерів "Лукойл" і "Альфа-груп" – всі зрозуміли, що і як треба показувати. Доступ до рупора отримали загадкові прихильники Данілича, які з "особистої" ініціативи прогомоніли півдня під снігом, захищаючи "гаранта" від зрадників. Інтерв'ю з Морозом, яке записували всі телекомпанії, не дала жодна, крім… "Першого національного", який вирвав з контексту абсолютно лівий шматок. Єдиним висновком непідготовленого глядача, який повернувся увечері з роботи, буде не зовсім реальна картина: "ну, там якісь дебіли, українські сталіністи та фашисти разом з Тимошенко та Ющенком пішли бити пики ментам, прориваючись до Верховної Ради, а в цей час захисники Кучми і Конституції чисельністю ну разів у тисячу більше мирно мітингували на Банківській, закликаючи "гаранта" зберегти в країні верховенство закону".

Після вечора теленовин стає просто жаль український народ, свідомістю якого маніпулюють – хто більш-менш вправно, а хто з витонченістю лісоруба. При цьому сама аудиторія може не підозрювати, що в житті могло все бути інакше. Крім тих, хіба що, хто може дивитися НТВ і ОРТ, які подали "трохи" іншу картину того, що відбувалося.

Але у хлопців Пінчука інша реальність. Громадянській зять Кучми очолив штаб із порятунку "гаранта". Згідно з даними УП, перевіреними і перевіреними в різних джерелах, "помаранчеві" прямо або через авторитетних для інших каналів осіб вказують, що і як говорити. Перед ефіром ці люди намагалися довести, що в пікеті захисників Кучми брали участь ледь не 20 тисяч осіб. Абсолютний ідіотизм телекомпанії пом'якшили формулюваннями на кшалт "за Мороза було кілька тисяч, за Кучму також було кілька тисяч" або "зі слів тих, хто мітингували за Кучму, їх було в декілька разів більше".

Але в одному у політтехнологів з Банкової (або Шовковичної?) прорахунок – заткнути канали можна, людей змінити не вдастся. Всі без виключення оприлюднені за останні кілька місяців опитування громадської думки кажуть, що народ не підтримує ані Кучму, ані СДПУ (о), ані "Демсоюз", ані "Трудову Україну". І голосувати вони готові хоч за біса з вилами, але тільки не за них. Тому дозвольте запропонувати нову базу даних телефонів, куди варто подзвонити ідеологам ШовкоБанкової – центри соціологічних досліджень. У них чомусь вже дуже паршива статистика виходить.

Ну а з натюрмортами політичної сцени України можна познайомитися тут:

Кожний четвертий вірить заповітам Леніна

Завтра комуністи, соціалісти і ПСПУ можуть сформувати уряд

Усього чотири партії поки можуть пройти в парламент

Комуністи всі ще сильніше

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News