Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко з командою переведені на другий курс

П'ятниця, 22 грудня 2000, 19:08
Рік тому Ющенко став головою виконавчої гілки влади. Прем'єр і його Кабмін не дотягли навіть до відмітки "добре" – так політологи поздоровляють уряд реформаторів з першим днем народження.

У 3,5 за п'ятибальною шкалою оцінив результати роботи уряду Ющенка директор Інституту політики Микола Томенко. А Михайло Погребінський, керівник Київського центра політичних досліджень і конфліктології, "швидше негативно, чим позитивно" оцінює підсумки діяльності нинішнього Кабміну. Оцінки політологи ставили на спеціальних громадських слуханнях, передає Інтерфакс-Україна.

Томенко свої "три з плюсом" поставив відповідно до "соціально-економічної ситуації" і того, що довіра Ющенку та довіра уряду не є рівні величини. Більш того, на думку Томенка, зараз існує "4-5 урядів" і немає єдиного центра прийняття рішень і контролю за їх виконанням. Альтернативними Кабмінамі в Кабміні він назвав ДПАУ Азарова, правоохоронні органи, а також обласні державні адміністрації, які працюють "майже в автономному режимі". Крім того, зі слів Томенка, "фрагмент тіньового уряду" існує і в самому Кабінеті міністрів.

Погребінський у своїх характеристиках був ще більше різким. Кабмін пішов "шляхом пошуку ворогів", хоч на початку своєї діяльності декларував, що збирається стабілізувати ситуацію в суспільстві. Відносини з громадськістю стали "формальними", а не прозорими. У конфлікті уряду і податкової адміністрації (згідно з Томенком, одного з "урядів в уряді") досі не зрозуміло, на чій стороні істина.

Повною невдачею назвав Погребінський адміністративну реформу (з чим згодний і Томенко). Не було стратегічного планування, особливо його не бачила енергетика. Також існує проблема уряду як "команди". Минулий рік був "поганим роком" і для ведення бізнесу, наскаржилися Погребінському підприємці.

Він також піддав критиці діяльність уряду в питаннях "стратегічного планування", оскільки, як відзначив політолог, в цьому напрямі суспільство "не бачило нічого". З його слів, "абсолютно незрозуміло", яку стратегічну мету переслідує уряд в перетвореннях в енергетичному секторі.

Щоб зовсім не вбивати Ющенка, поважні політологи зробили прем'єру скромні компліменти. Томенко не бачить особливих проблем у відносинах між Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Стиль роботи нинішнього уряду він назвав "управлінським", тоді як стиль роботи попередніх був "розподільним" і полягав в тому, як розподілити грошові кошти, які поступають до бюджету. Погребінський же зазначив, що "політичний підсумок" роботи діяльності Кабміну є швидше позитивним, аніж негативним. А взаємовідносини з Верховною Радою показали, що уряд став "гравцем у політиці". Тому ж сам Ющенко через критику засмучувуватися не став – йому до неї не звикати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...