ХРОНІКА АКЦІЇ

Субота, 23 грудня 2000, 14:15
Ідея боротися за "Україну без Кучми" зібрала мітинг в Дніпропетровську. Як і в столиці, лозунг об'єднав протилежні політичні сили - місцеві організації соціалістів, комуністів, Руху Костенка, КУН і Союзу робітників України. Планується, що в центрі міста буде розбите наметове містечко.

У акції взяли участь близько тисячі осіб, передає з Дніпропетровська Інтерфакс-Україна. У руках маніфестантів як синьо-жовті, так і червоні прапори, а також транспаранти "За Україну без Кучми і бандитів", "Кучму - у відставку, він не тримає свого слова", "Бойчишин, Чорновіл, Гонгадзе - хто наступний? Замовників та вбивць - до суду!", а також портрети Мороза і карикатури на Кучму. Мітингуючі скандують "Геть Кучму!".

Як повідомив журналістам перший секретар обкому СПУ Віктор Якунін, мітинг був зібраний з метою "висловити протест проти соціальної політики діючої влади, проти обмежень свободи слова".

А у суботу вдень учасники акції "Україна без Кучми" прибрали намети з Майдану Незалежності. Їх місце зайняли ялинки, на яких замість іграшок розвісили антикучмівські гасла. Біля сходів, що вели колись до пам'ятника "Ленін і революціонери", залишився намет "імені Георгія Гонгадзе". Координатори мітингу запевняють, що вони обов'язково повернуться після свят. Зупинити їх може лише Кучма – якщо він піде у відставку.

Згортання наметів супроводжувалося мітингом і виступом представників народної антикучмівської самодіяльності - концертом "Без Кучми – кльово!". В цей же час територію наметового містечка прибирали жінки в помаранчевих жилетах. Як з'ясувалося, вони не мали жодного відношення до ICTV, а були просто прибиральницями. З Майдану також зникли намети мітингу "за Кучму", хоча конкретно щодо них суд жодного рішення не ухвалював.

Координатори акції Володимир Чемерис і Юрій Луценко запевнили, що, незважаючи на призупинення функціонування наметового містечка, вони збираються проводити масові акції протесту і під час новорічно-різдвяних канікул. Також акцію підхопили у регіонах - намети встановили у Чернівцях, Львові, Одесі і Черкасах.

Після свят акція буде поновлена "з ще більшим розмахом", упевнені і Чемерис, і Луценко.

На думку організаторів, завдяки акції у Верховній Раді "утворилася антипрезидентська більшість". "Понад 240 народних депутатів голосують з питань, які стоять в наших вимогах", - передав у п'ятницю Інтерфакс-Україна слова Луценка.

"Аудієнції" з Кучмою, Плющем і Ющенком організатори вважають підтвердженням того, "влада вимушена рахуватися з нами". Зі слів Чемериса, акція "Україна без Кучми" консолідувала суспільство в боротьбі за демократію і свободу слова.

Леонід Данилович Омельченко

Акція на Майдані заборонена, починаючи з суботи, 23 грудня - суд Старокиївського району Києва задовольнив позов Омельченка без права оскарження. Мітингуючі під гаслом "Україна без Кучми" відразу оскаржили рішення в міській прокуратурі.

Суд Старокиївського району Києва задовольнив позов Омельченка без права оскарження. Мітингуючі під гаслом "Україна без Кучми" відразу оскаржили рішення в міській прокуратурі. У п'ятницю вдень штаб акції ухвалить рішення, в якій формі продовжувати протест в новорічні свята.

Пікетників в суді представляли народні депутати Шишкін і Семенюк. Рішення мотивовано тим, що "проведення акцій з великою ймовірністю може призвести до порушень громадського порядку, безпорядків і порушень прав людини".

Після оголошення рішення крім оскарження депутати також подали повторну заявку до міськадміністрації про проведення акції на Майдані. Таким чином виконана законодавча норма – місцеві органи влади передчасно попереджені про проведення акції. Паралельно заявки подали ряд політичних партій, які беруть участь в мітингу на Майдане.

У той же час, зі слів координатора акції Юрія Луценка, нікому з організаторів акції перед судом не приходило жодних повісток. Про позов вони дізналися зі ЗМІ.

Протестуючі готові піти на зустріч владі за умови, що на них не буде силового тиску, повідомив Луценко. О 12 годин мало розпочатися засідання штабу акції, де буде прийняте рішення про форму протесту в святкові дні.

Напередодні суду міський голова Омельченко привселюдно повідомив, що у будь-якому разі знайдеться вітер, який здує пікетників з Майдану. Роль тайфуну імені Олександра Олександровича виконує Старокиєвський суд.

Водночас, поки міська влада намагається прибрати з Майдану три десятки антикучмівських наметів, прокучмівські вже потроху забираються самі. Зараз на їх п'ятачку замість вісьми наметів залишилося шість. І навряд чи вони будуть іти до суду, щоб довести міській владі своє право демонструвати любов до "гаранта" на Майдані.

Тим часом по місту були помічені пересувні станції "Вуличного телебачення". Плебс може хоч вдавитися верховенством демократії в Україні.

Як починалася акція "Україна - без Кучми"

Офіційний сайт подій на майдані

Міліція і особи в штатському склали компанію акції "Три місяці без Правди"

Звернення Свистовича та події, що передували мітингу

Хроніка мітінгу

Київська міліція боїться наслідків акції "Україна без Кучми"

Кучма не коментує, а Ющенко негативно ставиться до акцій

Кучма готовий захистити конституційний лад

"Любителі" Кучми вимагають крові?

Криза завершилася. Кучма пішов назустріч учасникам антипрезидентської акції

Учасників акції "Україна без Кучми" будуть судити

ХРОНІКА АКЦІЇ

Виступ у Парламенті України Володимира Чемериса, співголови акції "Україна без Кучми"

Дві перемоги опозиції: закон ухвалено, Потебеньку рандеву призначено

ХРОНІКА АКЦІЇ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування