Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вашингтон називає ціну розслідування справи Гонгадзе

Субота, 23 грудня 2000, 21:18
Держсекретар США Мадлен Олбрайт вперше публічно назвала ім'я Георгія Гонгадзе. Від того, як офіційний Київ зможе захистити незалежність суду і свободу преси, залежить майбутнє України, заявила вона.

Виступаючи на засіданні Комісії НАТО – Україна в Брюсселі, Олбрайт назвала пункти, при яких Україна зможе просуватися уперед, в тому числі будуючи відносини із Заходом і Північноатлантичним альянсом. "Необхідно вжити рішучих заходів, щоб захистити незалежність суду і свободу преси, включаючи швидке і авторитетне розслідування зникнення Георгія Гонгадзе", - заявила американський держсекретар.

Ці пункти були названі в числі інших чинників розвитку України. Уряд "зробив ряд обнадіюючих кроків" - "прориви по бюджету, банківській діяльності і енергетиці", заявила Олбрайт. Однак "треба зробити набагато більше для того, щоб поліпшити інвестиційний клімат шляхом обгрунтованої приватизації і боротьби з корупцією", - цитує держсекретаря Американське інформаційне агентство.

"Ми не живимо ілюзій відносно труднощів, з якими повинна боротися Україна. Але ми також знаємо, що народ України твердо настроєний добитися того, щоб його країна приєдналася до зростаючого кола
процвітаючих демократичних держав з вільним ринком".

З ще більш різкою заявою, заретушованою дипломатичними формулюваннями, виступив посол Девід Джонсон, представник США в ОБСЄ. "Зникнення 16 вересня українського журналіста Георгія Гондадзе і політичні потрясіння, що пішли за цим на Україні, підкреслюють важливість влади закону, вільних і незалежних засобів масової інформації, а також прозорості урядової діяльності і розслідувань".

Девид Джонсон від імені США закликав "провести відкрите, прозоре і негайне розслідування зникнення цього журналіста, включаючи проведення термінових заходів щодо остаточного пізнання тіла, яке було виявлене 2 листопада". Як говориться в іншому повідомленні Американського інформаційного агентства, Вашинтон "закликає уряд України зберігати і підтримувати атмосферу, яка дозволяє відкрито обговорювати ці питання".

"Прозорий і відкритий процес розслідування є вимішальним не тільки для міжнародного співтовариства, але, що більш важливо, для громадян України. Ми упевнені, що за умови ретельного і прозорого розгляду цей випадок може послужити демонстрацією прихильності України принципам ОБСЄ і її інтеграції до євро-атлантичного співтовариства. Ми щиро сподіваємося, що так і буде".

США ніколи не виступають просто так, для профілактики. У країнах, де зі свободою слова і захистом демократичних цінностей усе гаразд, ця проблема не підіймається взагалі. Судячи за тональністю двох наведених заяв, читач сам може зробити висновок про те, як далеко "ненька" просунулася в питанні демократії. Найближчим часом уже ОБСЄ займеться розробкою програми удосконалення законодавства, що відноситься до свободи засобів масової інформації в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...