Прокуратура "надула" журналістів

Вівторок, 26 грудня 2000, 18:20
Прокуратура знов відзначилася. У вівторок на прес-конференцію до цього закритого закладу зізвали купу журналістів. Преса логічно чекала на сенсацію.

З деяким спізненням до конференц-залу прийшов керівник прес-центра Генпрокуратури Віктор Лакизюк. Зручно сівши, він почав лаяти спочатку одне з агентств, а потім газету "Факти". Газета написала, що на нещодавню прес-конференцію прокуратура "забула" запросити головні ЗМІ, запросивши тільки 2-3 телеканали і одне агентство. "Не треба вдавати з себе ображених, - приблизно так сказав Лакизюк", - прокурор кого хоче, тих і запрошує".

Трохи пізніше на запитання про те, чому все ж таки прокуратура так вибірково відноситься до запрошення журналістів на свої заходи для преси, голова прес-служби став розповідати, що, мовби, доїхати можуть не всі, зустріч організовувалася лише за годину, і т.д. Обурені журналісти порекомендували Лакизюку хоч би спробувати наступного разу попередити їх про майбутній захід.

Закінчивши повчати, що, як виявилося, дуже характерно для Генпрокуратури, Лакизюк старанно зачитав заяву прес-служби. Цей документ головним чином, зводився до того, що розслідування по всіх трьох справах про Гонгадзе (за фактом зникнення, по виявленому в Таращі тілу, і "касетній справі") проводиться "всебічно, в повному обсязі, об'єктивно, неупереджено".

Виявилося, що з призначених 15 експертиз 9 вже завершені, але Генпрокуратура чомусь не має намір їх оповіщати. "До розслідування справи залучені кращі оперативники Генеральної прокуратури, Служби безпеки і МВС… Щодня генеральний прокурор України і один з його заступників особисто контролюють хід слідчих дій. Отже, є всі підстави говорити про те, що розслідування проходить на належному організаційному рівні", - сказано в заяві.

"На жаль, окремі особи, в тому числі і деякі народні депутати, через ЗМІ розповсюджують так зване "своє бачення" згаданих проблем. Їх дезинформація (!) не сприяє об'єктивності в розслідуванні справи", - продовжив читати Лакизюк.

Після цього Лакизюк також старанно, іноді з невірним наголосом - дуже хвилювався - озвучив заяву групи експертів Київського НДІ судової експертизи на адресу генпрокурора. "Ми завжди проводимо повне об'єктивне експертне дослідження і несемо особисту відповідальність за його результати. Ніякого тиску на експертів з боку органів, які призначили ці експертизи, немає", - стверджується в заяві.

"Все частіше в ЗМІ і в парламенті висловлюються думки про неможливість проведення в Україні незалежної експертизи, що ставить під сумнів об'єктивність експертів і їх професійну честь". Мета таких заяв - "вивести експертів з рівноваги і заплямувати ще незроблені ними висновки". У зв'язку з цим група експертів просить Генпрокурора України "дати належну правову оцінку вказаним фактам і захистити їх від наклепу і недовіри".

А як, скажіть, нам довіряти цим експертам, які, після короткого огляду тіла, знайденого у Таращі, відразу ж заявили, що воно пролежало у землі 3 роки?? Будь-який неупереджений експерт, побачивши внутрішні органи, що збереглися, сказав би, що це повна нісенітниця! Проте, пан Шупік дав такий висновок.

Але таке запитання нам не вдалося задати. Проте, всі журналісти залишилися при своїх питаннях, оскільки завершивши зачитування тексту, Лакизюк віддалився, поздоровивши всіх з наступаючим новим роком. Виявилося, що його не уповноважили давати коментарі.

З всього цього параду журналісти, яким ще не доводилося стикатися з подібним ставленням з боку офіційних установ, зробили один висновок - готувалося щось дійсно серйозне і тільки в останню хвилину плани прокуратури змінилися. Цікаво, що ж Генпрокуратура хотіла повідомити, і що цьому перешкодило?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...