Тисяча перше попередження Кучми

Вівторок, 26 грудня 2000, 19:25
Президент Кучма вперше дав зрозуміти, що ті депутати, які підтримують Ющенка, не завжди підтримують його. Причиною розколу парламентської більшості на пропрезидентську і проурядову частини став "касетний скандал".

"Я переконаний, що більшість у парламенті швидко зникне", - заявив Кучма на нараді в Луганську з головами районних адміністрацій, держадміністрацій, мерами міст, представниками керівництва області.

Кучма прирахував до "опозиційних по відношенню до нього" такі фракції, як "Реформи і порядок", "Батьківщина", Український Народний Рух, тобто "ті фракції, які в основному підтримували уряд". Варто зауважити, що для Кучми вірний лозунг - "хто не з нами, той проти нас". Тому, в названих опозиціонерами є всі підстави турбуватися про своє майбутнє. І не тільки в них - останнім часом на державному каналі УТ-1 активно обговорюється тема можливого розпуску парламенту, чого зараз вимагають окремі регіони і окремі партії.

Мабуть, щоб остаточно утихомирити більшість, до Києва екстрено відкликані з відпусток лідери всіх фракцій парламентської більшості. Як стало відомо УП, з відпустки з'їжджаються всі, без виключення лідери більшовистських фракцій. У середу вранці пройде закрите засідання координаційної ради більшості, яке завершиться зустріччю з Кучмою. А увечері "гарант" має намір "вправляти мозки" терміново прибулим до столиці губернаторам і керівникам місцевого самоврядування.

Однак, повернемося до "Луганських тез". "Головна причина обнародування аудіозаписів в парламенті лежить в активізації контролю силових структур України за кримінальною ситуацією в країні, в тому числі за участю народних депутатів", - цитує "гаранта" Інтерфакс-Україна. Що саме мав на увазі президент, так і не зрозуміло, але цю заяву потрібно розглядати як логічне продовження його гіпотези "про доморослих" авторів "касетної провокації".

Але Кучма переконаний, що народу України "вистачить мудрості розібратися в ситуації", а "стратегічні сили, які сподіватимуться дестабілізувати ситуацію в країні, переоцінили свої можливості". "У цей час ми знаходимося у 2000 році, а не у 90-м році. Люди стали мудрішими", - зауважив Кучма. Він не правий. Те, що було неприйнятним ще 10 років тому, сьогодні сприймається майже як належне.

Кучма також уточнив, як саме буде прийматися рішення щодо силовиків. По-перше, згідно з Конституцією, а по-друге, спільно з прем'єр-міністром України. Але саме рішення він має намір приймати лише після того, як Генеральна прокуратура завершить "розслідування особистої участі цих людей в даній справі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування