Почалася незалежна експертиза тіла і аудіозапису

Середа, 27 грудня 2000, 15:39
За кордоном почалася незалежна експертиза тіла, знайденого у Таращі, і плівки Мороза. Аудіозапис буде досліджуватися у віденському Міжнародному інституті преси, а останки - в приватному інституті у Німеччині.

Все це в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна розповів голова тимчасової парламентської слідчої комісії з справи Гонгадзе Олександр Лавринович.

Він уточнив, що направлений до Відня аудіозапис також є копією, як і плівки, направлені до Міністерства юстиції, Служби безпеки і Генеральної прокуратури. При цьому він підкреслив, що аудіозапис, який був в Мороза також є копією. "Де оригінал - питання до Миколи Мельниченка і Мороза. Це дві людини, які можуть знати про це", - підкреслив Лавринович.

Він повідомив, що кров матері Гії і фрагменти таращанського тіла направлені до Німеччини з ініціативи комісії, оскільки за це рішення проголосувала більшість її членів. З цією ж метою комісія "прийняла за актом" заяву матері Гонгадзе і зразки її біоматеріала". Приватний інститут у Німеччині, який погодився провести таку експертизу, зазначив він, "знайшли депутати, від імені яких говорив" народний депутат, секретар комісії Сергій Головатий.

Між тим сам Лавринович переконаний, що висновки, отримані за результатами незалежних експертиз, не можуть виступати доказами в українському суді, оскільки проводяться у приватній установі без дотримання процесуальних вимог. "Проведення цих експертиз має виключно морально-психологічний аспект".

Із запрошених у вівторок на спеціальне засідання комісії не прийшов перший заступник міністра внутрішніх справ України Микола Джига, який зараз відпочиває від тяжкої праці у відпустці. А у комісії до нього були питання, наприклад депутати хотіли б "уточнити" в Джиги інформацію, оголошену ним у парламенті, про "перезимування" таращанського тіла.

Тоді замміністра посилався на якісь папери, підписані експертом. "Тепер ми будемо чекати його повернення з відпустки, щоб отримати інформацію про те, що було основою для таких заяв, і хто підписався під цими висновками. Зараз після ряду проведених експертиз є підтвердження, що тіло не тільки не перезимувало, але і співпадає за часом з моментом зникнення Гонгазде".

На засідання комісії також був запрошений заступник генерального прокурора України Сергій Винокуров для того, "щоб з'ясувати, чому зразки матері Георгія були взяті тільки через два місяці після того, як це трапилося".

Заступник голови СБУ Юрій Вандін знову підтвердив, що коло осіб, які можуть бути причетні до зникнення Георгія, встановлено. Цікаво, чи не президента СБУ має на увазі? Судячи з подальшого роз'яснення, ні. "Також було сказано, що для дачі пояснень за цією справою запрошуються окремі депутати, однак вони уникають цих зустрічей", - сказав Лавринович. При цьому він додав, що "більше нічого конкретного Вандін не сказав, мотивуючи це інтересами слідства".

Після засідання з'ясувалося, що заяви окремих посадових осіб постійно суперечать один одному, але ці аспекти стануть "предметом додаткового вивчення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...