Кучма хоче все і одразу

Середа, 27 грудня 2000, 16:30
Кучма вирішив пояснити свою позицію з імплементації. Або його не зовсім вірно зрозуміли лідери фракцій більшості, з якими він зустрічався у середу, або він на людях каже одне, а у тісній компанії зовсім інше. Коротше, президент не зміг доступно роз'яснити своїм вірним підданим, чого він від них хоче.

І лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов і глава Українського Народного Руху Юрій Костенко в один голос стверджують, що Кучма підмовляв більшість розглянути в першочерговому порядку тільки одне питання - про його додаткові повноваження з розпуску парламенту.

А сам Кучма перед учасниками засідання Національної ради з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів місцевого самоврядування всіляко демонстрував прихильність волі народу з імплементації підсумків референдуму.

"Той, хто не хоче цього робити, порушує Конституцію і нехтує народом, який, згідно з Конституцією, є основним джерелом влади. Імплементація результатів референдуму - це не чиїсь амбіції, а єдино вірний, єдино можливий і вкрай законний шлях забезпечити оптимальний баланс розподілу влади у державі".

Кучма знову пригадав, що він "гарант Конституції". "Я вимушений знову закликати парламент, щоб він сам затвердив відповідні закони, а не змушував шукати для цього якісь українські шляхи", - погрозив Кучма.

У цій ситуації у Верховній Раді "не повинно бути ані переможців, ані переможених", додавши, що з будь-якою опозицією, "якщо тільки вона не руйнівна", необхідно працювати і "шукати шляхи зближення". Це був пряник.

А ось і батіг. Щоб депутатам остаточно життя медом не здалося, Кучма дозволив собі покритикувати Верховну Раду, тепер вже як "арбітр нації". Зауваживши, що сьогодні парламентська більшість стоїть перед "серйозним випробуванням", президент дружньо порекомендував взагалі "виключити з активу Верховної Ради" результати її роботи за останні місяці. Тобто не було виступу Мороза, а значить і жодних наслідків.

"Мої слова - не огульні обвинувачення всіх і вся, але не можна не помічати, що ініціатори політичного збурення, не отримавши відчутного резонансу, намагаються використати Верховну Раду, її трибуну як детонатор для вибуху. …Ті, хто роздуває скандал, розраховують на допомогу ззовні, відкрито закликаючи до демаршу відносно України з боку зарубіжних держав, "мовляв, раби ще не дозріли" до розуміння намірів і прагнень опозиціонерів", - цитує Кучму Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:54
Виробник IRIS-T обіцяє надіслати ще одну система в Україну "за кілька тижнів"
13:51
ВАКС дозволив конфіскувати активи експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
Усі новини...