Україна - резервація цивілізованого світу

Четвер, 28 грудня 2000, 15:59
"Скандал із зникненням відомого журналіста в Україні опинився у фокусі уваги, яку до цього було зосереджено на проблемах незалежних медіа, що виникали через податкові перевірки, конфіскації видань і позови на захист постраждалих від приниження честі і гідності". У звіті "Фрідом Хаус" Україна пройшла окремим абзацом.

Держава з назвою Україна фігурує в однім із п'ятьох випадків, які, на думку "Фрідом Хаус", стали демонстрацією відкату демократичних процесів у світі в 2000 році. Сама організація проголошує своєю метою сприяння поширенню політичних і економічних свобод у всьому світі і публікує звіти з 1955 року.

У 2000 році на планеті найбільш помітний регрес на шляху до свободи був зафіксований у п'ятьох випадках: розмивання політичних свобод у Росії й Україні; підйом хвилі насильства на Близкьому Сході; "неприкритий силовий тиск" президента Венесуели щодо незалежних профспілок; послаблення перспектив проведення реформ в Ірані; конфлікти в Африці. Про найскладніші випадки становлення демократії за версією "Фрідом Хаус" напередодні повідомило Інформаційне агентство США.

У загальному ж рейтингу доповіді "Свобода на планеті: 2000-2001" Україна знаходиться в списку частково вільних країн. Ненька потрапила у не дуже прогресивну компанію – її сусідами по підгрупі є Туреччина з війною проти курдів і рішенням про смертну кару Оджалану, Східний Тимор із силовим роз’язанням проблем сепаратизму, Сьєра-Леоне з громадянською війною, Венесуела, яка ніяк не знайде спільну мову зі своїми профспілками, Боснія-Герцеговина з хрупким етнічним миром після п'ятилітньої війни, а також Албанія, Джібуті, Фіджі, Габон, Гвінея-Бисау, Кувейт, Марокко та Замбія. Навряд чи після цього варто пишається, що в Україні не було силового розв’язання конфліктів і що сини батьківщини не воювали в Чечні.

Взагалі ж у світі, на відміну від України, у світі демократія набуває усе великих масштабів. Зараз існує 86 повныстю вільних країн – це 40,7% населення Землі. Як заявив президент "Фрідом хаус" Адріан Каратніцкі, це найвищий показник за всю історію досліджень.

П'ять основних завоювань на шляху відвойування свободи - зустріч представників демократичних держав світу в червні 2000 року, судові процеси щодо обвинувачених у корупції керівників і офіційних осіб на Філіпінах, у Індонезії та Тайвані, а також три зміни влади - обрання президентів Фокса в Мексиці і Коштуниці в Югославії, а також відставка президента Перу Фухіморі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...