Експерти не впевнені у власних висновках

П'ятниця, 29 грудня 2000, 16:39
Українські експерти бояться взяти на себе відповідальність за дослідження тіла, знайденого у Таращі. Поки що вони попереджають про те, що у разі проведення експертизи на базі застарілої апаратури, вони відмовляться підписувати протокол "по Гонгадзе".

Таке рішення експертів продиктовано багатьма чинниками, в тому числі і морально-політичним значенням експертизи таращанського тіла, розповідає експерт парламентської комісії з справи Гонгадзе Валерій Івасюк.

Зараз в Україні нараховується 21 комплекс, який дозволяє провести аналіз на ДНК. Один з них - автомат - знаходиться в підпорядкуванні МВС і на ньому проводять виключно криміналістичні дослідження. Інші 20 (апарат 2-400) - ручні аналізатори, які вимагають ручного завершення експертизи, що жорстко залежить від людського чинника і інших умов. Один з таких апаратів у Жовтневій лікарні Києва вже дав 25 помилкових позитивних експертиз за хворобою Боткіна через одну просту причину - забруднення повітря і приміщення.

Оскільки експертиза на такому апараті не дозволяє повністю виключити людський і зовнішній чинники, наприклад, звичайний пил, ніхто не береться стверджувати, що отримані результати будуть відповідати дійсності. Не дивлячись на те, що експерти повідомили про свої підозри Мінздоров'я і Генпрокуратуру, ані ті, ані інші не відреагували на думку експертів. Мабуть, їм точність не потрібна.

Однак є вихід. Івасюк повідомив, що в аналогічних випадках навіть експертиза на ДНК не дає 100% впевненості в результатах аналізів. Але отриманий ним листок паперу з відбитком крові Георгія дозволить максимально точно дати відповідь на питання - чиє тіло знайдено у Таращі.

Сергій Головатий, який прибув на прес-конференцію прямо з аеропорту, повідомив журналістам про успішно завершену місію - всі необхідні для точної експертизи матеріали вивезені до Німеччини. У зарубіжних експертів тепер "є те, чого ніколи не було в Потебенька" - кров мами Георгія, матеріали Таращанського тіла і сухий відбиток його крові. Місце дослідження поки що не розголошується. Але його результати будуть відомі, можливо, навіть раніше, ніж в Україні. Поки Головатому довелося самому заплатити за проведення дослідження, але, поділився він з журналістами, "сподівається на відшкодування витрат з боку влади".

Тим часом, Головатий відкрив таємницю "етнічної приналежності" загадкових зарубіжних експертів, які допомагають прокуратурі відкрити всю правду у справі Гонгадзе. "За моєю інформацією була досягнута домовленість між президентами України і Росії про проведення експертизи у Центральному бюро МВС Росії, де проходили вишкіл всі ті, хто зараз працює над цією експертизою". За його ж даними, знаменитий Санкт-Петербургський НДІ судової експертизи, який проводив дослідження останків царської сім'ї, відмовився від участі в цій справі, "почувши політику".

За деяким даними, прокуратура повідомить про дані експертизи не раніше за 10 або 15 січня. А якщо проаналізувати сказане депутатами, то можна прийти до висновку, що в Україні вона взагалі ще не починалася. Судіть самі, якщо все ще продовжується дискусії з приводу того, на якому апараті провести, то…

До речі, такий дивний факт, який непрямо підтверджує найстрашніші підозри. Зі слів Івасюка, встановлення часу загибелі тіла займає від сили тиждень, проте, навіть за результатами цієї експертизи нічого не відомо.

І останнє. Івасюк, як проте і ми, сумнівається в тому, що "тіло, яке знаходиться в морзі, і тіло, яке було знайдене у Таращанському районі - одне і те ж". Поки він не каже, що стало причиною для такої думки, але стверджує, що для цього є "вагомі підстави".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування