Новорічні казки Кучми

Субота, 30 грудня 2000, 15:48
"Сьогодні хочеться кожного обійняти, обігріти...", - Кучма, 30 Грудня 2000 року. "Біль кожного з вас відгукувається болем в мене, в моєму серці...", - Єльцин, 31 грудня 1999 року. Ніжні почуття до народу в батьків нації прокидаються під Новий рік. Однак наш "гарант" не підніс країні подарунок, рівноцінний єльцинівському річної давнини. Зате поділився наболілим.

У суботу зранку Кучма, усе керівництво адміністрації "гаранта", майже весь Кабінет міністрів на чолі з Ющенком (але без Тимошенко), Плющ і наближені депутати відправилися до пам'ятника князю Володимирові на однойменній гірці. У тумані, що огорнув Київ, влада молилася Богу. Після цього Кучма дав останнє цього року інтерв'ю журналістам.

Про справу Гонгадзе

"Гарант" сам зізнається, що йому більше, аніж кому-небудь іншому, потрібна правда. Котра "дорожче над усе". Однак внутрішньо Кучма готовий до того, що істину країна так і не дізнається. У іншому випадку не говорив би: "Є багато справ, що канули у вічність, а весь світ, напевно, хотів би знати таємницю загибелі прем'єра Швеції Улофа Пальма".

Але на людях Кучма висловив переконання, що відповідь буде дана. "Я вимагаю і прошу правоохоронні органи, щоб вони доклали і своїх зусиль, і можливості іноземних експертів і спецслужб, щоб дійти до істини у цій справі". Ну а вітчизняні фахівці знаходяться під шаленим тиском, тому в їхній роботі присутній острах зробити помилку, беручи на себе відповідальність.

Про Мороза

"Мороз нічого путнього Україні не приносить". Це була остання репліка Кучми журналістам у 2000 році, так що про лідера опозиції "гарант" пам'ятає навіть у святкові дні. А взгалі то мова йшла начебто про погоду. Але всі оточуючі зрозуміли, що саме мав на увазі "гарант".

Так, Кучму запитали про його надії на 2001 рік. Динаміка розвитку відповіді була така. Спершу той розповів у тому дусі, що "ми не розуміємо, у який час живемо", що починається нове тисячоліття, у яке ми дивимось "із надією і тривогою, чи не буде яких-небудь катаклізмів". Потім Кучма, як справжній лондонець, почав говорити про погоду. Нагадав, що в даний час південь США "засипало снігом, а в нас йде дощ і тепло". "Ми з урядом радіємо цьому, тому що необхідно витрачати менше газу", - сказав Кучма. "Але не дай Боже, щоб потім ударив мороз, як це було декілька років тому". Пауза. І далі: "Мороз нічого путнього Україні не приносить". А очі в Кучми такі хитрющі...

Про імплементацію

Втілити у життя результати квітневого референдуму, якщо вірити словам Кучми, його найголовніше бажання в новому році. Дилему "гарант" описав конкретно: або імплементація, або "парламент буде такий, яким він був в останній місяць" (і тут Кучма починає хреститися - незрозуміло, в якому сенсі, чи то "не дай Боже", чи то "слава Богу, пронесло")

Ще, як виявилося, Кучма як і раніше притримується оригінальних уявлень про те, що значить "дійсно стати демократичною і цивілізованою" країною. "Гарант" думає, що для цього треба реалізувати підсумки референдуму. Захід же, демократичний і цивілізований, чомусь не сильно обурюється уповільненням імплементації, але дуже стурбований зникненням журналіста і расистськими висловлюваннями на відомій аудіоплівці.

Про підсумки 2000 року

"Багато зроблено позитивного, закладено фундамент у економіці, на який можна спиратися". Щоправда, не вирішені багато складних проблем життя простих людей, вважає "гарант". Тоді не зрозуміло, хто саме, в уявленні Кучми, збирає плоди "позитивного".

Ще у Кучми прокинулися батьківські почуття: "Сьогодні хочеться кожного обійняти, обігріти, але наших можливостей на це поки не вистачає". Це країна в нас неосяжна.

Про багаж у рік 2001

"Політичний бруд, що супроводжував Україну протягом останніх 10-ти років", Кучма не хотів би брати із собою в наступний рік.

"Ви знаєте, у нас, якщо хтось попрацював міністром або на іншій посаді, а потім пішов з посади, то він вважає себе скривдженим на все життя і відразу стає в опозицію", - відкрив секрет появи компроматів Кучма. Ну а брудні технології застосовувалися тільки для того, щоб "прийти до влади, бути ближче до годівниці". Якщо це дійсно так, то Леоніду Даниловичу за роки правління так і не вдалося створити грунт для існування опозиції з ідейних міркувань. Як не крути, а обвинувачення дзеркал є справою не зовсім логічною.

І ще не зовсім зрозуміло, що Кучма сам сприймає владу, як "годівницю?"

Про першу думку в новому тисячолітті

Перший тост Кучми в новому році не оригінальний: за Україну, за народ, за те, щоб проблеми, із якими зіштовхується країна, "канули в Лету". При цьому говоритися це буде під келих шампанського. Хоча сам Кучма зізнавався, що цей напій не любить. Надає перевагу віскі.

Про скромні кулінарні пристрасті

За визнанням Кучми, людина він проста, кровінушка народна. "До ікри ставиться з алергією" (може, від передозування?). На новорічному столі в Кучми будуть звичайні традиційні блюда, що, як він сам зізнавався, їсть практично щодня: "дві картоплини, запечені в духовці, пара шматочків сала, перше блюдо".

Звідси висновок: вірш "щи в котлє, хлєб на столє, вода в ключах, голова на плєчах" Гайдар написав не про мальчиша-кибальчиша. А про нашого Леоніда Даниловича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування