Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські експерти не можуть встановити достовірність записів Мельниченка, але Потебеньку цього і не треба

Середа, 10 січня 2001, 10:37
Михайло Потебенько, уникаючи власних коментарів, практично повністю процитував висновок експертів, який містив велику кількість спеціальних термінів та був дуже заплутаним.

З трибуни звучало наступне: "Встановити достовірно, чи оглашалися певні фрази у справі Гонгадзе громадянами Кучмою, Кравченком, Литвином і Деркачем неможливо, внаслідок редагування, вилучення або вставок окремих фрагментів, слів, звуків і низької якості досліджених записів, що не дозволяє виділити досить доказів", - сказав він.

За словами генпрокурора, проведена експертиза підтвердила, що ці аудіозаписи є "копіями макета, з якого робилися ці копії". Він зазначив, що цей макет піддавався монтажу з використанням не менше ніж 11 окремих епізодів. "Мовний сигнал на макетах фонограм, з якого робилися ці копії, піддавався редагуванню шляхом вилучення або вставки окремих фраз і звуків", - зазначив Потебенько.

В той же час Потебенько повідомив, що експерти дійшли висновку, що запис представлений на касетах не міг проводитись з-під дивану, оскільки окремі частини фонограм зафіксовані за допомогою мікрофона, який не було екрановано акустичним поглинаючим об’єктом, наприклад, диваном. Всього, за словами Потебенька, проведено три експертизи, в тому числі, дві в кабінеті президента.

Коментуючи заяву Мельниченка, відеозапис якої було продемонстровано у парламенті, Потебенько процитував ще один висновок експертизи : "Дослівний текст заяви Мельниченка виконаний під диктовку або переписаний". Генеральний прокурор не став коментувати цей висновок.

Але результати експертизи, виходить, і не потрібні генеральному прокурору. Він стверджує, що зробити такий запис неможливо. Така впевненість базується на свідченнях тих, чиї розмови ніби записані на плівці. (Виявляється, що фігуранти справи самі себе виправдовують і цього Генеральній прокуратурі вистачає!) Потебенько заявив, що Генпрокуратура допитала президента України Леоніда Кучму, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, главу адміністрації президента Володимира Литвина, главу СБУ Леоніда Деркача. За словами Потебенька, Кучма вважає, що Мороза використали, підсунувши йому фальшивку.

Потебенько, посилаючись на свідчення працівників СБУ, стверджує, що записати розмови Кучми у його кабінеті неможливо, оскільки кабінет перевіряють декілька разів на день, кожний раз заносячи інформацію про перевірку до журналу. Крім цього, у приймальні кабінету президента під час відсутності Кучми цілодобово знаходиться його референт, який присутній при оглядах приміщення охороною. "За існуючої системи охорони провести запис у кабінеті президента неможливо", - заявив Потебенько.

"Микола Мельниченко, - заявив Потебенько, - який ніколи не мав близького доступу до тіла президента і не міг навіть просто почути про що говорить Леонід Кучма". А те, що на сторінках газет з’явились фотокартки, де Мельниченко знаходиться поруч з президентом, також не доказ, впевнений генпрокурор. За словами Михайла Потебенька, таке траплялося лише кілька разів під час передвиборної кампанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування