Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Черговий виступ генерального прокурора у Верховній Раді закінчився нічим

Середа, 10 січня 2001, 13:42
Виступу Михайла Потебенька у парламенті очікували, як чергову сенсацію, але ні депутати ні журналісти не отримали остаточних та чітких відповідей на свої запитання.

Ще у грудні, коли парламент прийняв рішення про те, що Потебенько виступить не зі звітом, а лише з інформацією про хід розслідування, було зрозуміло, що ніяких наслідків для генпрокурора цей виступ не матиме. Однак перед початком засідання у ВР було зареєстровано кілька проектів постанов за результатами заслуховування інформації генпрокурора.

У трьох з чотирьох проектів пропонувалося висловити недовіру генпрокурору. Зокрема внести це питання у порядок денний 6-ї сесії пропонували представники фракції "Реформи-Конгрес" Борис Безпалий, Тарас Стецьків і Володимир Філенко. У проекті пропонується визнати діяльність генерального прокурора з розслідування справи про зникнення журналіста незадовільною і розглянути питання про недовіру 17 січня цього року. Ще один проект постанови, внесений депутатами Анатолієм Матвієнко і Костянтином Ситніком, пропонує цього ж дня розглянути питання про звіт генпрокурора та питання висловлення недовіри, передає Інтерфакс-Україна.

А у проекті, внесеному народним депутатом Валентином Зубовим (фракція "Батьківщина"), пропонується визнати діяльність генпрокуратури з розслідування справи Гонгадзе незадовільною та висловити недовіру генпрокурору. Депутат запропонував рекомендувати президенту внести на розгляд парламенту кандидатуру Віктора Шишкіна на посаду генерального прокурора. Інші депутати з "Батьківщини" Михайло Павловський та Олександр Турчинов, запропонували прийняти інформацію до відома, визнати діяльність генпрокуратури з розслідування справи незадовільною і висловити недовіру Михайлу Потебеньку.

Але всі ці проекти так і залишилися проектами. Голосування із жодного з них не відбулося. Депутати навіть не підтримали пропозицію надати можливість авторам проектів постанов обґрунтувати свої постанови.

Кілька разів голосувалася й інша пропозиція: вважати інформацію генерального прокурора доповіддю і обговорити. Такий варіант розвитку подій міг мати непередбачувані наслідки, навіть висловлення недовіри Потебеньку. Однак пропозиція не набрала 226 необхідних голосів (лише 222). Не голосували (поголосувавших "проти" не було) традиційні пропрезидентські НДП, СДПУ(о), "Трудова Україна". Цікаво, що переважна більшість фракції КПУ голосувала за цю пропозицію.

Поіменні результати голосування можна переглянути тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування