Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Народні депутати коментують виступи генерального прокурора в парламенті

Середа, 10 січня 2001, 18:40
Генпрокуратура приховує справжню причину зникнення Гонгадзе – Мороз

Інформація Потебенька "свідчить, що прокуратура робить все, щоб приховати істинну причину зникнення Георгія Гонгадзе", - сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна лідер соціалістів Олександр Мороз. У той же час, за його словами, "навіть за такого прагнення, прокуратура не змогла спростувати експертизу, яка була зроблена у Москві". Враховуючи у сукупності всі експертні оцінки "можна з жалем сказати, що в Таращі знайдено тіло Георгія Гонгадзе", - сказав він.

Говорячи про експертизу аудіозаписів, депутат звернув увагу на те, що "експертиза аудіозапису в Україні не підтверджує її фальшивості". На його думку, це ще раз підтверджує, що "записи в кабінеті президента вели, і прокуратура повинна відкрити карну справу за фактом прослуховування кабінету президента". Однак, зазначив він, "цю обставину Генеральна прокуратура постійно намагається винести за дужки справи".

 Борис Безпалий
 
Борис Безпалий нічого іншого почути і не чекав

Представник фракції "Реформи і конгрес" Борис Безпалий в інтерв'ю агентству повідомив, що виступ прокурора справив на нього "гнітюче враження". Він зазначив, що нічого іншого "почути і не чекав". За його словами, прокурор "півтори години говорив про що завгодно, крім розслідування суті питання". При цьому, на думку депутата, Потебенько "більше виступав адвокатом певних керівників країни, ніж керівником слідчого апарату". "Можна тільки жалкувати, що політично заангажована позиція керівництва прокуратури не дає слідчим у повній мірі провести це розслідування", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи підтримають депутати постанову про висловлення недовіри генеральному прокурору, Безпалий сказав, що він так не думає, оскільки "буде досить жорстка обробка депутатів" при поіменному голосуванні.

 Олександр Єльяшкевич
 
На посаді генпрокурора аморальна людина – Єльяшкевич

Позафракційний депутат Олександр Єльяшкевич повідомив, що виступ генпрокурора справив на нього "шокуюче враження". "Влада вирішує свої іміджеві проблеми і робить все, щоб не дати можливість поховати тіло Георгія Гонгадзе ", - сказав він.

З виступу Потебенько, зазначив депутат, зрозуміло, що вся попередня інформація слідчих органів була "ледве чи не брехнею". У зв'язку з цим він нагадав про більш ранні повідомлення про те, що тіло, знайдене в Таращі, 2-3-річної давності та його зріст значно нижче, ніж зріст зниклого журналіста.

На думку Єльяшкевича, "звинувачувати близьких Георгія і депутатів, які намагалися знайти істину, у втручанні в процес слідства "просто верх цинізму".

"На посаді генерального прокурора в Україні не просто не професіонал, у нас на посаді генерального прокурора виявилася аморальна людина", - сказав він.

Разом з тим, глава тимчасової слідчої комісії з розслідування справи зникнення журналіста Олександр Лавринович в інтерв'ю журналістам охарактеризував виступ прокурора як "безпрецедентний випадок оприлюднення такого масиву інформації, яка є частиною слідчих матеріалів". Це свідчить про те, "наскільки відповідально ті люди, які сьогодні працюють над справою, підходять до ретельної перевірки кожного факту і кожної події, які можуть бути використані для того, щоб розкрити цю справу, з'ясувати, що сталося в Георгієм Гонгадзе", - підкреслив депутат.

 Петро Симоненко
 
Симоненко не розділяє політичних оцінок Потебенька

Лідер фракції комуністів Петро Симоненко в інтерв'ю агентству зазначив, що Генеральна прокуратура в особі Потебенька виклала "конкретні факти, те, що їм вдалося встановити" під час слідства. Він підкреслив, що Генпрокуратура повинна довести розслідування цієї справи до кінця, щоб встановити "всі факти і розібратися по кожному з них". У той же час, Симоненко підкреслив, що він "не поділяє політичних оцінок, які були дані генеральним прокурором". "Вони просто недоречні", - заявив він.

Відповідаючи на питання про можливість висловлення недовіри генеральному прокурору, Симоненко висловив переконання у необхідності того, щоб цей склад Генпрокуратури довів слідство, як у справі Гонгадзе, так і по касетному скандалу, до кінця. "Після цього можна робити остаточні висновки", - сказав він.

 Петро Порошенко
 
Порошенко був впевнений, що дочекається результатів експертизи

"Помилялися ті, хто стверджував, що результатів української експертизи ніхто ніколи не дочекається", - заявив журналістам лідер депутатської групи "Солідарність" Петро Порошенко.

Але для того, щоб давати оцінку роботі генпрокурора, "ми повинні ґрунтуватися на остаточній офіційній інформації, яка б змальовувала ситуацію цілковито, а не стосувалася лише якоїсь певної її частини", вважає депутат. "Зараз же ми такої інформації поки що не маємо. Якби ми зараз ухвалили суто політичне рішення, як до цього нас закликають деякі гарячі голови, це означало б тільки одне: ми піддалися на те, щоб бути використаними у чиїхось явно політичних і поки що приховуваних інтересах", - зазначив Петро Порошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...