"Юродивий"
Думка журналістів про виступ генпрокурора

Середа, 10 січня 2001, 22:54
Дмитро Джангіров: При таких інтелектуальних здібностях, які демонструє нам Потебенько, йому можна пробачити і юридичну неписьменність і підлість, і всі інші якості. Його можна назвати юродивим "навпаки". У тому значенні, що юродивий - це свята людина, божевільна, а Потебенько - навпаки, але також божевільна.

Тетяна Коробова: Мені здається, що Потебенько могли б звати Івана, Сидоров, Петренко, хто завгодно, це не має жодного значення. Тому що все це - слідство тих років шаленого правління Кучми, яке ми спостерігаємо і переживаємо. І Потебенько - частина системи, системи, створеної цим лідером, який і сьогодні продовжує цю систему зберігати, використовуючи всі можливі важелі, передусім силові.

Тому зло не в Потебенько - він слідство. А зло в тому, що доки цією країною буде керувати цей лідер, ми будемо мати те, що маємо. І мені здається, це безперспективно.

Юлія Мостова: Я вважаю, що те, свідком чому ми стали - це знущання над всіма рідними і близькими Георгія Гонгадзе. Тому що необхідно здійснити обряд. І якщо експертиза сказала, що тіло належить Георгієві, то це має статися, а якщо рідні ухвалять таке рішення, то чинити всілякі перешкоди його виконанню - це просто не по-людськи.

Що стосується виступу Потебенько, що підсумовує всі дознавчі заходи, то це брехня, що сидить на брехні. Першим кроком до цієї брехні була заява, що плівка - фальшивка, заява, яка прозвучала ж першого ж дня після виступу Олександра Мороза. Цим президент прирік абсолютно всю свою команду і правоохоронні органи на ведення слідства в явно помилковому напрямку.

І ще один момент. Ми будемо відстежувати ситуацію і далі, але вже зараз можна сказати, що всі, хто заявляв, що таращанському тілу 3 роки, 2 роки, що це на 100% не Гонгадзе, за профнепригодність, або за порушення професійної етики мають негайно піти у відставку.

Алла Ковтун: Сьогодні влада показала не тільки свою аморальність і дурість. Жахливо, що нас вважають за ніщо, 48 мільйонів, яких ще залишилося в Україні, вважають ідіотами явними, яким можна брехати все, що завгодно. Яким можна говорити сьогодні одне, завтра інше, і вірити, що ми, як барани, підемо за такою владою.

Ірина Погорелова: Виступ Потебенька - це демонстрація панічного підсвідомого страху, який паралізує навіть останні спроби шукати якісь шляхи виходу з ситуації для президента, я вже не говорю про саму систему. Взагалі, якщо спробувати все ж таки абстрагуватися від того, що ми знаходимося всередині процесу і нам жахливо від того, як до нас ставляться, а якщо подивитися трохи ширше - це все одно відображення того, що ми бачили скрізь в світі, навколо нас. Це коли все в них закінчується, і в них залишається остання віра в свою безкарність, і в те, що не знайдеться ані розуму, ані сил в їх опонентів. Тільки в це вони вірять зараз. Тому вони припинили навіть спроби шукати якісь розумні шляхи для виходу з ситуації.

І мені здається, що, якщо відійти від емоційної оцінки, то тепер все залежить від того, як люди, які намагаються боротися з цією ситуацією, зуміють протиставити цьому і відсутність страху, і наявність логіки, і правові рамки. Ні в якому разі не революційні методи, не перевороти, а тільки методична робота, терпіння, витримка, спокій потрібні, щоб перевести ситуацію в інше положення.

Ольга Ансімова: Абсолютно ясно, що Потебенько виконує замовлення. Абсолютно зрозуміло, що він діє не з позиції професіоналізму, не з позиції громадянського обов'язку, а з позиції замовлення. В Україні немає сьогодні прозорості слідства, прозорості експертизи, є тільки прозорість замовлення. І це з кожним днем все очевидніше. Чим більше все обростає брехнею, тим швидше це стає очевидним, і тим швидше це все звалиться.

Марія Заплавська Шкода, що такий Потебенько українському істеблішменту найсимпатичніший. Напевно, депутати сьогодні відчували себе не зовсім розумними людьми, якщо вони все це прослухали, "схавали", прямо кажучи. Найобразливіше і найпесимістичніше, що за цим не підуть відставки, і той запал, з яким все це починалося, поступово має тенденцію до згасання. Ще шкода, і ми це спостерігаємо, що там вже домовилися, і ніяких наслідків не буде.

Ми пам'ятаємо про те, що казав пан Потебенько під час виступу з посиланням на Марчука - Інтернет, каже, в Україні не шкодить іміджу політиків. Тому, сподіваємось і цей наш колективний труд не зашкодить до тих пір "незаплямованому" іміджу пана генпрокурора. Саме тому, що пам'ятаємо його нервову реакцію на одну з казок Рахманіна в "Дзеркалі тижня", коли Потебенько образився на "дочку Потебенькову" чи якось так було...

Хто забув, проти Рахманіна тоді порушили кримінальну справу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування